Hambloksestraat 42 te Aalst. Bureau- en Inventariserend Veldonderzoek, verkennend en karterend booronderzoek

DOI

Synthegra B.V. heeft in opdracht bedrijf XXX een archeologisch bureauonderzoek in combinatie met een verkennend en karterend booronderzoek uitgevoerd op een terrein aan de Hambloksestraat 42 te Aalst. De aanleiding voor het onderzoek is de voorgenomen realisatie van een kantoorpand. De oppervlakte van het plangebied bedraagt 300 m2. De toekomstige bodemverstoring bedraagt 300 m2 met een diepte van 1 meter beneden maaiveld. De bodem zal waarschijnlijk tot ver in het archeologische niveau worden verstoord. Eventueel aanwezige archeologische waarden kunnen daarbij verloren gaan.

Het plangebied ligt op een terp en valt binnen de grenzen van een archeologisch monument, dat het middeleeuwse dorp Aalst voorstelt. Gezien de ouderdom van de te verwachte afzettingen kunnen in het plangebied vindplaatsen aanwezig zijn vanaf het einde van de Romeinse tijd tot en met de Nieuwe tijd. Bodemgaafheid: Vanwege de aanwezige bebouwing en inrichting kan het plangebied verstoord zijn.

Het natuurlijke bodemtype is in het hele plangebied grotendeels verstoord door ploeg- of graafwerkzaamheden. Nederzettingsresten uit de periode IJzertijd tot en met de Nieuwe tijd bestaan niet alleen uit fragmenten aardewerk, maar ook uit diepere sporen zoals paalgaten en afvalkuilen. Deze sporen kunnen tot in de C-horizont reiken en zijn mogelijk nog intact. Tijdens het booronderzoek zijn echter geen archeologische resten of indicatoren aangetroffen, die wijzen op de aanwezigheid een vindplaats uit deze periode. Er zijn slechts een aantal fragmentjes baksteenpuin aangetroffen in een dunne ophogingslaag (oude woongrond/terp). Deze is aangetroffen in een dunne laag in een strook minder verstoorde grond aan de noordzijde van de bestaande bebouwing (slechts een paar meter breed). Aan de zuidzijde van de bebouwing is deze laag niet meer aangetroffen. Hier is het afgegraven bij de inrichting van het terrein waarna ophoogzand is aangebracht.

Op grond van de resultaten van het onderzoek wordt voor de voorgenomen ontwikkeling van het plangebied zoals omschreven in de vergunningsaanvraag geen nader archeologisch onderzoek geadviseerd.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/AR/W7XCEI
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/AR/W7XCEI
Provenance
Creator T.J.H. van Essen
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor E. Krist; T.J.H. van Essen; F. Stevens; Synthegra B.V.
Publication Year 2024
Rights CC-BY-4.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Contact E. Krist (Synthegra B.V.)
Representation
Resource Type Dataset
Format text/csv; audio/mid; application/vnd.mif; application/prj; application/shx; application/pdf; application/octet-stream
Size 239; 164; 423; 525; 132; 3099434; 5; 16; 2; 403; 427; 108
Version 2.0
Discipline Humanities
Spatial Coverage Leusden