Archeologisch bureau- en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen locatie GNIP Collenhovensweg Wezep (gem. Oldebroek)

DOI

Antea Group heeft in de periode juli-augustus 2015 een bureauonderzoek en aansluitend een booronderzoek, verkennende fase, uitgevoerd aan de Collenhovensweg te Wezep. Het onderzoek vond plaats in voorbereiding op de aanleg van kabels en leidingen. Naar aanleiding van het bureau- en booronderzoek is voor een deel van het plangebied een archeologische begeleiding van de werkzaamheden geadviseerd en uitgevoerd.BureauonderzoekUit het bureauonderzoek blijkt dat binnen het plangebied een hoge verwachting op het aantreffen van archeologische resten geldt. Het is echter de vraag in hoeverre de aanleg van de schema’s en leidingen en het agrarisch gebruik de bodem heeft verstoord. BooronderzoekUit het booronderzoek is gebleken dat de bodemopbouw binnen het plangebied tot minimaal 0,4 m -mv. volledig verstoord is. De diepere bodemopbouw komt goed overeen met de verwachting van een verspoelde dekzandvlakte. In de natuurlijke bovengrond heeft zich waarschijnlijk een dunne podzol ontwikkeld. Er zijn onder de bouwvoor verstoorde B/C-horizonten waargenomen.Aan de oostzijde, direct ten noorden van de Collenhovensweg, is ter plaatse van één boring de humeuze bovenlaag met 0,8 m aanzienlijk dikker dan het gemiddelde. Direct ten oosten hiervan bevindt zich een enkeerdgrond. Het lijkt erop dat dit escomplex zich hier verder naar het oosten uitstrekt dan op de bodemkaart is aangegeven. De omvang van de uitloper lijkt echter beperkt. In een aangrenzende boring (ca. 30 m ten noorden) heeft de bouwvoor nog slechts een dikte van 0,5 m.Er zijn in de boringen geen indicatoren aangetroffen die wijzen op de aanwezigheid van een archeologische vindplaats. De kans op de aanwezigheid van een vindplaats is zeer klein en er wordt geadviseerd het grootste deel van het plangebied vrij te geven voor de voorgenomen ontwikkeling.Aanbevolen wordt de graafwerkzaamheden aan de noordzijde van de Collenhovenweg op en rond de enkeerdgrond archeologisch te begeleiden.Archeologische begeleidingBij het archeologisch begeleiden van het afgraven van de bouwvoor en de onderliggende B-laag ter plaatse van het nieuwe tracédeel van de gasleiding aan de Collenhovensweg te Wezep zijn er geen noemenswaardige archeologische sporen en resten aangetroffen. Het verwachte plaggendek bleek te bestaan uit een recent ophogingspakket op een verstoorde ondergrond.

Antea Group Archeologie 2015/102

Issued: 2017-05-17

Issued: 2015-09-23

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-x43-b8na
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/dans-x43-b8na
Provenance
Creator M. Arkema; D. la Fèber
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor RL Fens; Antea Group
Publication Year 2017
Rights CC-BY-ND-4.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0
OpenAccess true
Contact RL Fens (Antea Group)
Representation
Resource Type Dataset
Format application/pdf; text/xml
Size 2448440; 8338; 7976; 985; 6863
Version 2.0
Discipline Humanities