Twee locaties te Netterden. Gemeente Oude IJsselstreek. Bureau- en Inventariserend Veldonderzoek, Verkennend booronderzoek

DOI

Synthegra B.V. heeft in opdracht van bedrijf XXX een archeologisch bureauonderzoek in combinatie met een verkennend booronderzoek uitgevoerd op twee terreinen aan de Netterdensestraat en de Amtweg te Netterden. Het terrein aan de Netterdensestraat wordt begrensd door de Netterdensestraat in het westen, door een aantal woningen aan de Woldenburgseweg in het zuiden, en door woningen aan de Revenseweg in het noorden. Aan de oostelijke kant bevindt zich een landbouwperceel. Het terrein aan de Amtweg wordt begrensd door de Amtweg in het oosten en door de Neerveldseweg in het zuiden. In het westen bevinden zich een aantal woningen, en in het noorden een landbouwperceel. De aanleiding voor het onderzoek is de voorgenomen ontwikkeling van twee woonwijken, met 21 woningen aan de Netterdensestraat, en 27 woningen aan de Amtweg. De oppervlakte van de toekomstige bodemverstoringen bedragen 10.000 m2 (locatie Netterdensetraat) en 14.000 m2 (locatie Amtweg) met een diepte van minimaal 60 centimeter beneden maaiveld. De bodem zal waarschijnlijk tot ver in het archeologische niveau worden verstoord. Eventueel aanwezige archeologische waarden kunnen daarbij verloren gaan.

De natuurlijke bodemtype is in het hele plangebied aan de Netterdensestraat intact. De archeologische sporen en vondsten kunnen hier voornamelijk in de holocene kleilaag van de Formatie van Echteld verwacht worden. Vuursteenvindplaatsen bestaan voornamelijk uit strooiing van fragmenten vuursteen en ondiepe grondsporen, zoals haardkuilen. Sporen en vondsten uit het paleolithicum kunnen zich in de bovenste lagen van de Formatie van Kreftenheye bevinden, hierin is echter geen bodemvorming aangetroffen waardoor de lage verwachting gehandhaafd kan worden . Sporen uit het mesolithicum en het neolithicum zullen zich in de onderste lagen van de Formatie van Echteld bevinden. Nederzettingsresten uit het neolithicum tot en met de nieuwe tijd bestaan niet alleen uit fragmenten aardewerk, maar ook uit diepere sporen zoals paalgaten en afvalkuilen. Deze sporen worden in de afzettingen van de Formatie van Echteld verwacht en kunnen tot in het bovenste traject van de Formatie van Kreftenheye reiken zijn mogelijk nog intact. Tijdens het booronderzoek zijn archeologische indicatoren aangetroffen in de vorm van botmateriaal fosfaat, houtskool en onbepaald puin, die wijzen op de aanwezigheid van een vindplaats uit deze periode. De planlocatie aan de Amtweg is echter verstoord tot ca. 50 cm -Mv (ca. 14,5m +NAP). De kleilaag van de Formatie van Echteld werd hier tussen van ca. 14,9m t/m maximaal 13,8m +NAP verwacht. Deze laag is echter niet meer aanwezig in meeste boringen, behalve in een verstoorde laag van boring 10. Bij deze boring ligt het maaiveld iets hoger, op 15,46m +NAP, en bestaat de bovenste laag uit kleiig zand. Dit kan worden geïnterpreteerd als een verstoorde laag met restanten van de Formatie van Echteld. De rest van het plangebied lijkt echter verstoord te zijn, tot minimaal 14m +NAP. Hieronder bevindt zich de Formatie van Kreftenheye. Op basis van deze gegevens wordt er dus geen archeologische vindplaats verwacht.

Op grond van de resultaten van het onderzoek wordt voor de voorgenomen ontwikkeling van het plangebied zoals omschreven in de vergunningsaanvraag nader archeologisch onderzoek geadviseerd voor de planlocatie Netterdensestraat. Voor de planlocatie aan de Amtweg wordt geen nader archeologisch onderzoek geadviseerd. Op basis van de resultaten van het booronderzoek is mogelijk een archeologische vindplaats in het plangebied aan de Netterdensestraat aanwezig. Wanneer de geplande graafwerkzaamheden dieper reiken dan 60 cm beneden maaiveld kunnen eventueel aanwezig archeologische resten verloren gaan en is vervolgonderzoek noodzakelijk. Wij adviseren een vervolgonderzoek in de vorm van een proefsleuvenonderzoek (IVO-P), om de archeologische vindplaats in het zuiden van de planlocatie aan de Netterdensestraat te Waarderen. Verder zal dit onderzoek moeten vaststellen of in de rest van het plangebied archeologische resten aanwezig zijn en zo ja, welke waardering hieraan gegeven kan worden. Voor dit proefsleuvenonderzoek is een Programma van Eisen (PvE) noodzakelijk dat is goedgekeurd door de bevoegde overheid. In dit PvE wordt de werkwijze en de randvoorwaarden van het proefsleuvenonderzoek vastgelegd.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/AR/NCE6OS
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/AR/NCE6OS
Provenance
Creator M. Stoll; T. van Essen
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor E. Krist; M. Stoll; F. Stevens; T. van Essen; Synthegra B.V.
Publication Year 2023
Rights CC-BY-4.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Contact E. Krist (Synthegra B.V.)
Representation
Resource Type Dataset
Format audio/midi; application/vnd.mif; application/pdf
Size 4; 628; 1015; 833; 2952481
Version 2.0
Discipline Humanities
Spatial Coverage Leusden