Een archeologisch inventariserend veldonderzoek (IVO) door middel van proefsleuven aan de Haatlanderdijk te Kampen, gemeente Kampen (Ov.)

DOI

Onderzoek van drie terplocaties en een dijksegment.Conclusies:Terp 4566 betreft geen terp. De opgeworpen pakketten lijken onderdeel van een dijk te zijn. Ten zuiden van deze dijk zijn archeologisch waardevolle resten aangetroffen. Het betreft een oostwest geori¨enteerde brede sloot met aan weerszijden houten beschoeiing van palen en planken. Achter de sloot bevindt zich een steigerconstructie, welke bestaat uit liggende balken met daartussen in de bodem geplaatste palen.Het vondstmateriaal dat werd geborgen bij de aanleg van de twee vlakken en uit de slootvullingen dateert uit de Nieuwe Tijd. Een deel van het materiaal dateert uit de 17e en 18e eeuw. Een fragment van een bekerglas dateert vermoedelijk uit de 16e of 17e eeuw. Er is ´e´en majolica fragment geborgen dat dateert van 1580 tot 1610. Het is opvallend dat er enkele stukken luxe materiaal aanwezig zijn.Onderzoek naar de verschillende opvullingslagen van de sloot en het bijbehorende vondstmateriaal kan bij bestudering, na een definitief archeologisch onderzoek van de site, inzicht geven in de periode van de aanleg van dit element, de gebruiksfase en in de sociale en economische status van de bewoners van de IJsseldelta.De bodemopbouw en de terplagen van terp 4565 zijn grotendeels intact en bevatten archeologisch waardevolle resten. Op enkele plaatsen is de terp verstoord door recente bodemingrepen die plaats hebben gevonden bij de bouw van een boerderij met bijbehorende schuren en mestkelder. De onverstoorde delen van de terp bevatten echter goed geconserveerde bewoningsresten uit de Nieuwe Tijd. Tijdens het onderzoek is aardewerk uit de 17e en 18e eeuw aangetroffen. Verder werd een aantal wandtegels geborgen. Deze dateren voornamelijk uit de 18e eeuw. Uit de intacte resten kan, na een definitief archeologisch onderzoek, waardevolle informatie omtrent de aard van de bewoning en de sociale en economische status van de bewoners van de IJsseldelta ontleend worden.De bodemopbouw van de Haatlanderdijk lijkt geheel verstoord te zijn en de dijk behoeft daarom geen archeologisch vervolgonderzoek.

Date: 2005

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xgm-bwgb
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/dans-xgm-bwgb
Provenance
Creator Blom, M.C.
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor b.u.l.k. archeologie, import; ARC b.v.
Publication Year 2010
Rights CC0 1.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
OpenAccess true
Contact b.u.l.k. archeologie, import (DANS)
Representation
Resource Type Dataset
Format application/pdf; text/xml
Size 5538877; 6387; 7008; 826; 5918
Version 1.0
Discipline Humanities