Zandspoor 2 te Doorn. Bureau- en Inventariserend Veldonderzoek, Verkennend booronderzoek

DOI

Synthegra B.V. heeft in opdracht van bedrijf XXX een archeologisch bureauonderzoek in combinatie met een verkennend booronderzoek uitgevoerd op een terrein aan de Zandspoor 2 te Doorn. De aanleiding voor het onderzoek is de voorgenomen ontwikkeling van het landschappelijk inpassen van woningen op de locatie.
De oppervlakte van de toekomstige bodemverstoring bedraagt 7.700 m2 met een diepte van ongeveer 1,0 meter beneden maaiveld. De bodem zal waarschijnlijk tot ver in het archeologische niveau worden verstoord. Eventueel aanwezige archeologische waarden kunnen daarbij verloren gaan.

Binnen het plangebied is geen intacte bodemopbouw waargenomen. De bodemopbouw is over het gehele plangebied verstoord/verploegd tot diep in de C-horizont (tot een gemiddelde diepte van circa 60 cm beneden maaiveld). Plaatselijk reikt de verstoring dieper, bijvoorbeeld in boring 1 waar de opbouw tot 90 cm beneden maaiveld is verstoord/verploegd. De opbouw is binnen het plangebied als volgt, de Ap-horizont volgt direct op de C-horizont, waarbij de diffuse overgang aanduidt dat de opbouw tot in het dekzand verploegd is. Er zijn in de boringen geen restanten van een mogelijk aanwezig esdek of podzolbodem. In enkel boring 6 is er een dun restant (5 cm dikte) van de BC-horizont aangetroffen. Gezien de geringe dikte kan geconcludeerd worden dat ook in deze boring de bodemopbouw tot het dekzand is verstoord. Het mogelijke archeologische spoor vondstenniveau in de basis van het plaggendek en de top van de (podzol-)bodem en het mogelijke archeologische sporenniveau in de top van de C-horizont is dus niet meer intact aanwezig. Daarom worden in het plangebied geen archeologische waarden meer verwacht. Dit komt overeen met de aangetroffen profiel op het naastgelegen perceel waarbij de bodem eveneens tot variërend tussen 60 en 125 cm beneden maaiveld verstoord was tot diep in de C-horizont.

Op grond van de resultaten van het onderzoek wordt voor de voorgenomen ontwikkeling van het plangebied zoals omschreven in de vergunningsaanvraag geen nader archeologisch onderzoek geadviseerd.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/AR/YEIL1P
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/AR/YEIL1P
Provenance
Creator Essen, T. van; Ransijn, S.
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor E. Krist; S. Ransijn; F. Stevens; M. van den Berg; Synthegra B.V.
Publication Year 2023
Rights CC-BY-4.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Contact E. Krist (Synthegra B.V.)
Representation
Resource Type Dataset
Format audio/midi; application/vnd.mif; text/html; application/vnd.oasis.opendocument.spreadsheet; application/pdf
Size 2; 845; 1945; 7782; 3257613; 828; 985; 1591; 16485
Version 2.0
Discipline Humanities
Spatial Coverage Leusden