De onderzoekslocatie ligt volgens de Archeologische Beleidskaart van de gemeente Sittard-Geleen in een zone Categorie 4:
(middel)hoge archeologische verwachting. Het plangebied ligt volgens de geomorfologische kaart binnen een daluitspoelingswaaier. Deze is al dan niet bedekt door dekzand en/of löss. Het beekdal van de Geleenbeek loopt circa 465 meter ten westen van het plangebied. Daluitspoelingswaaiers waren minder gunstige locaties voor bewoning gedurende het laat-paleolithicum en mesolithicum dan de hoger gelegen lösswanden. Er zijn in de omgeving geen vondstmeldingen bekend die dateren uit de vroege prehistorie. Ook ligt het plangebied niet in een gradiëntzone noch nabij een waterloop. Er geldt om deze redenen een lage verwachting voor vindplaatsen uit het laat-paleolithicum tot en met het mesolithicum. De bewoning in de periode van het neolithicum tot de vroege middeleeuwen zal zich nog steeds voornamelijk bovenop de lösswanden hebben gevestigd. De lagergelegen gebieden werden vaker gebruikt voor off-site fenomenen als begravingen en materiaaldeposities. Nabij het plangebied zijn in het verleden een aantal crematiegraven aangetroffen uit de periode van de late bronstijd tot de ijzertijd. Met de laatmiddeleeuwse kern nabij het plangebied kan niet worden uitgesloten dat men zich eerst
in voornamelijk de Romeinse tijd en vroege middeleeuwen in de huidige buitengebieden hebben gevestigd. Er zijn echter nog geen specifieke vindplaatsen uit deze perioden bekend. Er geldt om deze redenen voor de periode van het neolithicum tot de vroege middeleeuwen een middelhoge archeologische verwachting. Voor het neolithicum tot de ijzertijd ligt de focus meer op vindplaatsen van grafvelden en off-site fenomenen, voor de Romeinse tijd tot de vroege middeleeuwen geldt de verwachting ook voor vindplaatsen van nederzettingen. Het plangebied ligt aan de President Kennedysingel. Deze straat is eind jaren ’60, met de eerste stadsuitbreidingen buiten de historische kern van Sittard, aangelegd. Het plangebied is afgaande op de historische kaarten vanaf zeker begin 19e eeuw tot de bouw van de huidige Kwikfit na 1960 in gebruik geweest als boomgaard. Hoewel het erop lijkt dat er in de late middeleeuwen en vroege nieuwe tijd geen bewoning binnen het plangebied heeft gelegen, valt dit niet uit te sluiten. De onderzoekslocatie ligt vlakbij een historische route tussen Sittard en de gebieden ten noordoosten van de stad. Met deze route ging men via de Broekpoort de stad in. Vanwege deze strategische ligging zijn resten uit de late middeleeuwen en nieuwe tijd niet uit te sluiten. Op basis van deze gegevens geldt voor het plangebied een (middel)hoge verwachting voor de periode late middeleeuwen en nieuwe tijd. Op basis van het uitgevoerd verkennend veldonderzoek middels boringen kan worden gesteld dat het plangebied geëgaliseerd is. Dit heeft tot gevolg gehad dat het vermoedelijk hoger gelegen noordoostelijke deel van het plangebied sterker is aangetast dan het zuidwestelijke deel van het plangebied. Ter plaatse van de zuidwestelijke helft, gelegen aan de Kennedysingel, kunnen potentieel nog archeologische resten aanwezig zijn vanaf 30 cm -mv. Deze resten zijn aangetroffen in boring 4 en lijken een datering in de nieuwe tijd te hebben (op basis van de insluitsels). De kenniswinst van een dergelijk sporenniveau is zeer beperkt. Derhalve wordt voor het volledige plangebied geadviseerd dat verder archeologisch onderzoek niet noodzakelijk wordt geacht.