Synthegra B.V. heeft in opdracht van bedrijf XXX een archeologisch bureauonderzoek in combinatie met een karterend booronderzoek uitgevoerd op een terrein aan de Jeudestraat 87/89 te Zoelen. De aanleiding voor het onderzoek is de realisatie van een woning.
De oppervlakte van de toekomstige bodemverstoring bedraagt ca. 1.370 m2 met een diepte van maximaal 1 m beneden maaiveld. De bodem zal waarschijnlijk tot ver in het archeologische niveau worden verstoord. Eventueel aanwezige archeologische waarden kunnen daarbij verloren gaan.
Het natuurlijke bodemtype is in het hele plangebied door de Middeleeuwen/ Nieuwe Tijd bouwlaag verstoord. In alle boringen vanaf ca. 30 cm tot 80 cm beneden maaiveld zijn archeologische indicatoren zoals fragmenten aardewerk, mortel, bakstenen, puin en grind aangetroffen.
Op grond van de resultaten van het onderzoek wordt voor de voorgenomen ontwikkeling van het plangebied zoals omschreven in de vergunningsaanvraag een nader archeologisch onderzoek geadviseerd.
Op basis van de resultaten van het booronderzoek is mogelijk een archeologische vindplaats in het plangebied aanwezig. Wanneer de geplande graafwerkzaamheden dieper reiken dan 30 cm beneden maaiveld kunnen eventueel aanwezige archeologische resten verloren gaan en is vervolgonderzoek noodzakelijk. Ter plaatse van de huidige bebouwing is dit niveau waarschijnlijk al verstoord en zijn eventueel aanwezige archeologische resten verdwenen. In de delen naast de huidige bebouwing kan het archeologisch niveau echter wel intact zijn. Gezien de beperkte oppervlakte hiervan, wordt een archeologische begeleiding als het gepaste instrument gezien.
Wij adviseren een vervolgonderzoek in de vorm van een archeologische begeleiding (AB) conform het protocol IVO-P (proefsleuvenonderzoek) om vast te stellen of in het plangebied archeologische resten aanwezig zijn en zo ja, welke waardering hieraan gegeven kan worden. Voor deze archeologische begeleiding conform het protocol IVO-P (proefsleuvenonderzoek) is een Programma van Eisen (PvE) noodzakelijk dat is goedgekeurd door de bevoegde overheid. In dit PvE worden de werkwijze en de randvoorwaarden van het onderzoek vastgelegd.
Reactie namens bevoegd gezag: Namens gemeente Buren is regioarcheoloog Rivierenland akkoord met de resultaten en conclusies van dit bureauonderzoek. Het besluit is genomen de aanbeveling uit het rapport niet over te nemen. De voorgenomen bouw van de twee woningen kan doorgang vinden en is daarmee vrijgesteld van aanvullend onderzoek. Het meest oostelijke deel van het plangebied behoud de bestaande dubbelbestemming