Een archeologisch inventariserend veldonderzoek (IVO) door middel van bureau-onderzoek, boringen en veldkartering aan de Lieuwkemastraat te Makkum, gemeente Wunseradiel (Fr.)

DOI

Uit het bureau-onderzoek komt naar voren dat in de omgeving van het onderzoeksgebied waardevolle archeologische monumenten aanwezig zijn. Daarbij heeft een recent booronderzoek aangetoond dat op een naastgelegen gebied zich mogelijk de restanten van een terp bevinden.Het booronderzoek toont aan dat in het verleden in het onderzoeksgebied menselijke activiteiten hebben plaatsgevonden. De mogelijke antropogene lagen die in de boorkernen zijn aangetroffen wijzen hierop. Vooral het aangetroffen fosfaat is hiervoor een indicator. Aangezien de aanwezigheid van fosfaat een gevolg is van inspoeling van mest in de bodem, is het mogelijk dat in het verleden op het onderzoeksterrein vee heeft gestaan. Dit terrein kan dus dienst hebben gedaan als weidegebied aan de rand van een terp. Daarnaast is het bekend dat terpen opgebouwd zijn uit mestlagen en kwelderzoden. De aard en de omvang van de menselijke activiteiten is tijdens dit onderzoek niet duidelijk geworden. Aangezien er in de omgeving van het terrein aanwijzingen zijn voor een terp wordt de kans dat er ook op het onderzoeksterrein archeologische sporen aanwezig zijn reëel geacht.

Date: 2005

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-29g-hqe9
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/dans-29g-hqe9
Provenance
Creator Bergsma, G.M.A
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor b.u.l.k. archeologie, import; ARC b.v.
Publication Year 2009
Rights CC0 1.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
OpenAccess true
Contact b.u.l.k. archeologie, import (DANS)
Representation
Resource Type Dataset
Format application/pdf; text/xml
Size 1083388; 5207; 5970; 824; 4929
Version 1.0
Discipline Humanities