Een archeologisch inventariserend veldonderzoek (IVO) door middel van proefsleuven op het Husselerveld te Putten, gemeente Putten (Gld.).

DOI

Aanleiding voor het onderzoek is de door de gemeente geplande nieuwbouw op het Husselerveld te Putten. Het Husselerveld ligt in het westen van Putten. Volgens de Indicatieve Kaart Archeologische Waarden (IKAW) geldt voor het gebied een middelhoge tot hoge verwachting op archeologische resten. Resultaten van een inventariserend veldonderzoek, dat bestond uit een bureaustudie en een boorprogramma, uitgevoerd door Grontmij Advies en Techniek BV in 2002, bleken niet voldoende inzicht te geven in de situatie. Het Archeologisch Diensten Centrum (ADC) voerde daarom een aanvullende bureaustudie uit. Naar aanleiding van deze bureaustudie werd geadviseerd om een proefsleuvenonderzoek uit te laten voeren (Lohof 2003). Dit onderzoek zou maximaal inzicht kunnen verschaffen in de archeologische waarden die in het plangebied aanwezig zijn. De gemeente Putten gaf aan Archaeological Research & Consultancy (ARC bv) de opdracht om het proefsleuvenonderzoek uit te voeren. Het onderzoek is uitgevoerd van 15 tot en met 24 december 2003 en van 5 tot en met 13 januari 2004.Met betrekking tot de in paragraaf 1.4 gestelde doelstelling van het onderzoek kan naar aanleiding van de resultaten van het IVO het plangebied Husselerveld in twee gebieden worden opgedeeld. In gebied 1 zijn geen archeologisch relevante sporen aangetroffen. De bodemopbouw in dit gebied is verstoord, waarbij het eventuele bodemarchief vernietigd is. In gebied 2 is een groot aantal archeologische vondsten en sporen aangetroffen. De meeste hiervan bestaan uit nederzettingssporen, zoals een deel van een huisplattegrond, delen van andere gebouwen in de vorm van paalgaten, omheiningen en (afval)kuilen. Naast nederzettingsresten is er in sleuf 8 vermoedelijk een grafmonument aangesneden. De bewoningssporen dateren vanaf de Vroege IJzertijd tot in de Nieuwe Tijd. Deze datering is voornamelijk gebaseerd op de datering van het aardewerk. Er zijn verschillende bewoningsfasen aan te tonen voor de verschillende delen van het gebied. In sleuf 3 tot en met 9 zijn bewoningsresten uit de Vroege IJzertijd, de Late Middeleeuwen en Nieuwe Tijd aanwezig. De Vroege Middeleeuwen is een periode die in de sleuven 3 tot en met 9 lijkt te ontbreken. In de sleuven 1 en 2 lijkt zich juist voornamelijk materiaal uit laatstgenoemde periode te bevinden.

Date: 2003

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zsf-34en
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/dans-zsf-34en
Provenance
Creator Blom, M.C.
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor b.u.l.k. archeologie, import; ARC b.v.
Publication Year 2010
Rights CC0 1.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
OpenAccess true
Contact b.u.l.k. archeologie, import (DANS)
Representation
Resource Type Dataset
Format application/pdf; text/xml
Size 3725538; 7005; 7109; 822; 7877
Version 1.0
Discipline Humanities