Holserweg 14 te Varsselder, gemeente Oude IJsselstreek. Inventariserend Veldonderzoek, Karterend booronderzoek

DOI

Synthegra B.V. heeft in opdracht van bedrijf XXX een archeologisch inventariserend veldonderzoek, karterend booronderzoek uitgevoerd op een terrein aan de Holserweg 14 te Varsselder. De aanleiding voor het onderzoek is de voorgenomen sloop huidige bebouwing en nieuwbouw van een 4-tal starterswoningen en aanleg van zonnepanelen op de betreffende locatie. De oppervlakte van de toekomstige bodemverstoring bedraagt 1,4 ha met een diepte van 1 meter beneden maaiveld. De bodem zal waarschijnlijk tot ver in het archeologische niveau worden verstoord. Eventueel aanwezige archeologische waarden kunnen daarbij verloren gaan.

In het plangebied is er geen intacte bodem aangetroffen. De opbouw is als volgt, tussen 150- tot circa 50 cm beneden maaiveld zijn zandig lemige, zandig kleiige of grindig zandige fluvioperiglaciale afzettingen aangetroffen: de C-horizont, behorende tot de Formatie van Kreftenheye op de Formatie van Boxtel. In de lemige laag zijn tussen 50- en 12 cm beneden maaiveld restanten van een BC-horizont aangetroffen. Bovenop deze BC-horizont bevindt zich vanaf het maaiveld tot 50 cm beneden maaiveld een regelmatig verploegde/regelmatig bewerkte Ap-horizont. Het bodemprofiel is dus niet intact, waarbij de opbouw tot ten minste 50 cm beneden maaiveld is verstoord. De natuurlijke bodemopbouw, waarbinnen archeologisch interessante lagen (A-horizont en top van de B-horizont) aanwezig kunnen zijn die passen bij de verwachtte vuursteenvindplaatsen, is niet aanwezig. Daarnaast zijn er in de restanten van de BC-horizont geen archeologische indicatoren aangetroffen, waardoor er geen archeologische vindplaats te verwachten is binnen het plangebied. De middelhoge verwachting voor het plangebied op vuursteenvindplaatsen uit het Laat-Paleolithicum – Mesolithicum op basis van het bureauonderzoek kan op basis van de resultaten van de boringen naar laag worden bijgesteld. De hoge verwachting voor de Late Middeleeuwen en Nieuwe tijd kan bijgesteld worden naar laag. De boring die gestuit is op 40 cm diepte ligt nabij de locatie is gestuit in de moderne puinverharding en geeft geen archeologisch niveau weer.

Op grond van de resultaten van het onderzoek wordt voor de voorgenomen ontwikkeling van het plangebied zoals omschreven in de vergunningsaanvraag geen nader archeologisch onderzoek geadviseerd.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/AR/BMFNCN
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/AR/BMFNCN
Provenance
Creator S. Ransijn
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor E. Krist; S. Ransijn; M. van den Berg; R. Knoppien; K. Durczak; F. Stevens; Synthegra B.V.
Publication Year 2023
Rights CC-BY-4.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Contact E. Krist (Synthegra B.V.)
Representation
Resource Type Dataset
Format audio/midi; application/vnd.mif; application/pdf
Size 1011; 265; 2; 1481; 616; 692; 1531846
Version 2.0
Discipline Humanities
Spatial Coverage Leusden