Plangebied Lomanlaan 55 in Utrecht, gemeente Utrecht; archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek (verkennende fase)

DOI

In opdracht van LBP Sight B.V. heeft RAAP Archeologisch Adviesbureau in september 2016 een archeologisch bureauonderzoek (BO) en een inventariserend veldonderzoek (verkennende fase) uitgevoerd in het plangebied Lomanlaan 55 in Utrecht (figuur 1). De aanleiding voor deze onderzoeken is het voornemen om op deze locatie de bestaande panden te slopen en woningen en parkeervoorzieningen te realiseren, waarvoor een omgevingsvergunning nodig is. Beleidskader Het uitgangspunt voor dit onderzoek wordt gevormd door het wettelijk en beleidsmatig kader voor de ruimtelijke ordening en monumentenzorg. De gemeente Utrecht is in dezen de bevoegde overheid die een besluit zal nemen over hoe om te gaan met de aanwezigheid van eventueel aanwezige archeologische waarden. Op de archeologische beleidskaart van de gemeente Utrecht ligt het plangebied in een zone met een archeologische verwachting. Het beleid voor deze zones schrijft voor dat er bij bodemingrepen groter dan 1.000 m2 een archeologisch onderzoek dient te worden uitgevoerd. Deze voorschriften zijn verankerd in de Verordening op de archeologische monumentenzorg en op de bijbehorende Archeologische Waardenkaart van de gemeente Utrecht. Een archeologische onderbouwing met betrekking tot de eventuele aanwezigheid van archeologische waarden is derhalve verplicht conform het vigerend gemeentelijk beleid. 1.2 Omschrijving van het plangebied Het plangebied ligt ten westen van de Lomanlaan ter hoogte van huisnummer 55 in de bebouwde kom van Utrecht (figuur 1). Op recente luchtfoto’s uit Google Earth en Bing Maps is het plangebied te zien als grotendeels bebouwd en verhard. Volgens de geraadpleegde topografische kaart en het Actueel Hoogtebestand Nederland (www.ahn.nl) bedraagt de huidige maaiveldhoogte in het plangebied circa 3,5 m +NAP. De plannen bestaan uit het slopen van de huidige gebouwen en de realisatie van woningen en parkeervoorzieningen. De parkeervoorzieningen wordt onder de voorgenomen nieuwbouw, deel verdiept, aangelegd. Hier bedraagt de diepte van de voorgenomen ingrepen circa 0,9 m +NAP (figuur 2).

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zay-uarz
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/dans-zay-uarz
Provenance
Creator C.F.H. Coppens
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor A.M. Brinkman; RAAP West Archeologisch Adviesbureau BV
Publication Year 2019
Rights CC-BY-4.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Contact A.M. Brinkman (RAAP Archeologisch Adviesbureau BV.)
Representation
Resource Type Dataset
Format text/xml; text/csv; application/pdf
Size 5918; 6001; 2549; 4359; 1831; 5297; 615796
Version 2.0
Discipline Humanities