Blauwkapel Proefsleuvenonderzoek aan de Kapelweg 25/27 te Blauwkapel, gemeente Utrecht

Van 13 februari 2003 tot en met 6 maart 2003 heeft een archeologisch proefsleuvenonderzoek plaatsgevonden aan de Kapelweg 25/27 in Fort Blauwkapel te Utrecht. Het onderzochte terrein bevindt zich ten oosten van de Kapelweg (de voormalige Tolakkerweg) en ten noorden van de Kapeldwarsweg (de voormalige Blauwkapelse Dijk-Voordorpse Dijk). Aanleiding voor het onderzoek was de geplande nieuwbouw in het kader van de herinrichting van het fort.

In verband met de voorgenomen ontwikkelingen deed de gelegenheid zich voor de locatie te onderzoeken op de aanwezigheid van archeologische resten. Bovendien moest meer inzicht verkregen worden in de opbouw van de bodem.

Vanwege de ligging op een dekzandrug werd rekening gehouden met de aanwezigheid van sporen van prehistorische bewoning. Verder werden sporen van laatmiddeleeuwse bewoning verwacht gezien de ligging van het onderzoeksterrein aan de voormalige ontginningsbasis van de twaalfde-eeuwse ontginning Oostveen. Ook zouden nog resten kunnen worden aangetroffen, die in verband konden worden gebracht met het Huis te Veen. Tot slot konden vroegmoderne sporen worden verwacht die verband houden met de aanleg van het negentiende-eeuwse Fort Blauwkapel.

Voor het onderzoek werden negen sleuven met een totale oppervlakte van 415 m² binnen een onderzoeksgebied van ongeveer 1620 m² aangelegd. In alle sleuven werd minimaal één vlak aangelegd.

Op het onderzochte terrein is een groot aantal archeologische sporen aangetroffen. Deze dateren uit de late Middeleeuwen tot en met de moderne tijd. De sporen bestaan uit een vloertje gemaakt van hergebruikte scheepsplanken, op zijn vroegst daterend uit de vijftiende eeuw; de middeleeuwse wetering, die oorspronkelijk behorende tot de ontginning, en die tot in de twintigste eeuw als waterpartij aanwezig is gebleven; restanten van een hooibergplattegrond uit de vroegmoderne tijd; funderingen van vooroorlogse en naoorlogse woningen; en een bomkrater uit de Tweede Wereldoorlog.

De vroegst vastgestelde menselijke activiteiten op het terrein gaan terug tot in de dertiende/veertiende eeuw, dus geruime tijd na aanvang van de ontginningen in het gebied. Sporen van prehistorische bewoning zijn niet aangetroffen.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-x9q-zjjs
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-yb1g-5k
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:73540
Provenance
Creator Hartog, C.M.W. den
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor Hendriksen, M.; Dinter, M. van; Gemeente Utrecht
Publication Year 2017
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; History; Humanities
Spatial Coverage (5.139 LON, 52.116 LAT); Utrecht; Blauwkapel; Kapelweg 25/27