DOMG: Plangebied MFA-terrein Gaanderen Plangebied MFA terrein te Gaanderen, gemeente Doetinchem; archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek (karterend booronderzoek)

In opdracht van de gemeente Doetinchem heeft RAAP Archeologisch Adviesbureau in juni 2015 een bureau- en inventariserend veldonderzoek uitgevoerd in verband met te realiseren nieuwbouw aan de Pelgrimstraat te Gaanderen, gemeente Doetinchem. Dit onderzoek diende te worden uitgevoerd omdat realisatie van de plannen zou kunnen leiden tot aantasting of vernietiging van mogelijk aanwezige archeologische resten. Doel van het bureauonderzoek was het verwerven van informatie over bekende en verwachte archeologische waarden teneinde een gespecificeerde verwachting op te stellen. Doel van het veldonderzoek was het toetsen van die gespecificeerde archeologische verwachting en, indien mogelijk, een eerste indruk geven van de aard, omvang, datering, kwaliteit (gaafheid en conservering) en diepteligging van eventueel aangetroffen archeologische resten. Op grond van de ligging van het plangebied op een rivierduin en het voorkomen van meerdere archeologische vindplaatsen op het duin, geldt voor het plangebied een hoge verwachting voor resten uit alle archeologische perioden. Meer specifiek geldt de hoge archeologische verwachting voor vuursteenstrooiingen uit de periode Laat Paleolithicum-Neolithicum en/of grote (vondstrijke) nederzettingen uit de periode Bronstijd-Nieuwe tijd. Het plaggendek op rivierduinafzettingen is tijdens het veldonderzoek ook geconstateerd. Wel moet worden opgemerkt dat het gehele plaggendek en de top van de rivierduin vergraven is. Deze verstoring reikt echter niet tot de gehele archeologische laag en heeft daarom geen ernstige gevolgen voor de archeologische resten. De diepteligging van de archeologische laag, d.w.z. het niveau waarop zich archeologische resten kunnen manifesteren, betreft de bovenste 50 cm van de rivierduin. Aangeraden wordt om een verstoringsbuffer van 30 cm ten opzichte van de top van de archeologische laag aan te houden. Vanwege wisselde verstoringsdiepte en het glooiende verloop van de top van de rivierduin kan geen uniform NAP-niveau worden aangehouden. Indien de geplande bodemverstoringen dieper reiken dan het aanbevolen niveau cm wordt aanbevolen dat deel nader te onderzoeken door middel van een waarderend proefsleuvenonderzoek (zie ook figuur 4 voor de aanbevolen maximale verstoringsdieptes). Dit om in een vroeg stadium over voldoende gegevens te kunnen beschikken op grond waarvan het bevoegd gezag (gemeente Doetinchem) een besluit kan nemen met betrekking tot het al dan niet (geheel) opgraven van de mogelijke vindplaats. Voorafgaande een dergelijk onderzoek dient een Programma van Eisen te worden opgesteld met daarin de voorwaarden van het archeologisch onderzoek.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zzs-j7s8
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-fq-wcbr
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:334159
Provenance
Creator Goossens, E.J.
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor Gelderland; RAAP Archeologisch Adviesbureau
Publication Year 2024
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; DANS License; https://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format gml (.gml); xml bestand; pdf (application/pdf); xml schema (xml schema definition); gml bestand (geography markup language, geodata)
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (6.344 LON, 51.934 LAT); Gelderland; Doetinchem; Gaanderen; MFA terrein; 41A (kaartblad)