Oudelande Tolhoek II Oudelande Tolhoek II. Gemeente Borsele. Inventariserend Veldonderzoek door middel van proefsleuven

Het voornemen is om een nieuwe woningen en een tiny forest te realiseren op een perceel gelegen aan de oostelijke rand van Oudelande. Het plan staat bekend onder de projectnaam Tolhoek II. Het plangebied bestaat uit één agrarisch perceel dat kadastraal bekend staat onder Gemeente Borsele, Sectie AO, Perceel 481 en beslaat een oppervlakte van circa 2 hectare.

Op basis van het bureauonderzoek gold een middelhoge verwachting voor de 18de eeuw. Voor de overige perioden gold geen tot een lage verwachting.

Het doel van het Inventariserend Veldonderzoek door middel van proefsleuven is het aanvullen en toetsen van de gespecificeerde archeologische verwachting: er wordt nagegaan of er binnen de twee potentiële bouwvlakken daadwerkelijk (behoudenswaardige) archeologische vindplaatsen aanwezig zijn. Meer specifiek dient het niveau van het laagpakket van Walcheren onderzocht te worden. Concreter betreft dit het opsporen, documenteren, begrenzen en waarderen van de aanwezige archeologische vindplaatsen. Deze waardering en het daarop gebaseerde selectieadvies moeten voldoende basis bieden voor het nemen van een gefundeerde beleidsbeslissing (selectiebesluit): vrijgeven zonder voorwaarden, inpassen in het plan (behoud in situ) of opgraven.

De middelhoge verwachting voor de 18de eeuw is bevestigd. Tijdens het onderzoek zijn zandwinningskuilen en een paalspoor aangetroffen die mogelijk uit de 18de eeuw dateren. De zandwinningskuilen kunnen waarschijnlijk in verband worden gebracht met de bouw van de boerderij direct ten zuiden van het plangebied. Daarbij zou zand zijn gewonnen voor het maken van kalkmortel. Het paalspoor kon niet gerelateerd worden aan een structuur. Daarnaast zijn nog jongere paalsporen vastgesteld die gelinkt kunnen worden aan een erfscheiding die tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw op de Topografische kaarten wordt weergegeven. De sporen zijn (deels) verstoord door jongere graafwerkzaamheden.

De vindplaats, met name de zandwinningskuilen, is middels de waarderingstabel van KNA 4.1 als niet behoudenswaardig beoordeeld.

Gezien de vindplaats als niet behoudenswaardig is gewaardeerd wordt geen vervolgonderzoek noodzakelijk geacht binnen het onderzoeksgebied

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zna-dk7y
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-ml-1uuh
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:343577
Provenance
Creator Artefact! Advies en Onderzoek in Erfgoed
Publisher Artefact! Advies en Onderzoek in Erfgoed
Contributor Zeeland; Artefact! Advies en Onderzoek in Erfgoed
Publication Year 2024
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; DANS License; https://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format jpg; sbn; pdf; dbf; shx; cpg; prj; sbx; shp
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (3.856 LON, 51.407 LAT); Zeeland; Borsele; Oudelande; Everingseweg, perceel BSL01AO481; 67E (kaartblad)