Plangebied Sample Line SL21 Tata Steel te Beverwijk, gemeente Beverwijk; archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek

In opdracht van Tata Steel IJmuiden B.V. heeft RAAP in juni-augustus 2021 een archeologisch vooronderzoek in de vorm van een bureauonderzoek uitgevoerd voor het plangebied Sample Line SL21 Tata Steel te Beverwijk in de gemeente Beverwijk. Het onderzoek vond plaats in het kader van een omgevingsvergunning.

Op basis van het bureauonderzoek blijkt de ondergrond in de omgeving van het plangebied te bestaan uit Oude Duinafzettingen afgedekt met Jonge Duinafzettingen. Plaatselijk is de top van het Oud Duinzand afgedekt met een veenlaag. Op basis van het meest dichtstbijzijnde booronderzoek is de diepte vastgesteld op 3,2 m +NAP. Op basis van archeologische noodopgravingen tijdens de aanleg van de huidige hallen door de archeologische werkgroep eind jaren 1960, kan de top van het Oud Duinzand voorkomen op circa 4 m +NAP. Dit komt overeen met de sonderingsgrafieken waar rond deze diepte een humeus of venig traject kan worden waargenomen.

Op basis van de aanwezigheid van Oude Duinafzettingen dient voor het plangebied rekening gehouden te worden met de aanwezigheid van archeologische bewoningsresten en -sporen uit de periode late bronstijd - vroege middeleeuwen. Indien de Oude Duin- en Strandzanden zijn afgedekt door Jong Duinzand, geldt een hoge archeologische verwachting voor vindplaatsen (intacte archeologische resten) daterend vanaf de late bronstijd t/m de vroege middeleeuwen. Vindplaatsen uit de late middeleeuwen en nieuwe tijd kunnen in het Jong Duinzand aanwezig zijn; hiervoor geldt een middelhoge archeologische verwachting.

In de delen van het plangebied waar afgravingen of bodemverstoringen hebben plaatsgevonden tot in de Oude Duin- en Strandzanden geldt in dat geval een lagere verwachting voor vindplaatsen (intacte archeologische resten) daterend vanaf de late bronstijd.

In het plangebied is de bodem afgegraven ten behoeve van de bouw van de huidige hallen. Het is onduidelijk hoe diep de verstoring is geweest. Op basis van de verstoringenkaart van Tata Steel ligt het plangebied in een gebied waar de ondergrond is afgegraven tot 4 m of dieper. Op basis van de bouwtekeningen uit eind jaren 1960 is de betonvloer tot 7,25 m +NAP aangelegd en gefundeerd en verankerd op palen.

Er wordt geadviseerd de geplande werkzaamheden niet dieper uit te voeren dan 4 m +NAP. Aangezien de werkzaamheden reiken tot circa 3,15 m +NAP en planaanpassing niet mogelijk is, wordt aanbevolen om de onderstaande vervolgstap uit het proces van de Archeologische Monumentenzorg te nemen.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zrj-j3vc
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-33-u7zq
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:233916
Provenance
Creator Wolzak, J.A.
Publisher RAAP Archeologisch Adviesbureau BV
Contributor RAAP Archeologisch Adviesbureau BV
Publication Year 2022
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf; .pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (4.626 LON, 52.493 LAT); Netherlands; Noord-Holland; Beverwijk; Bockeveldtweg