In het project Participative of Dignified Citizenship onderzochten de Universiteit voor Humanistiek, VGN, Platform EMG, Kansplus en Sien hoe sociale inclusie vorm en betekenis gegeven kan worden voor de groep mensen met een ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (emb) die leeft op een instellingsterrein.
Het onderzoek richtte zich op de spanning tussen enerzijds 'gelijkheidsdenken', dat staat voor het op voet van gelijkheid deelnemen aan de samenleving en anderzijds 'verschildenken', dat ruimte maakt voor de eigenheid van mensen met een beperking.
Doelstellingen
1. Bijdragen aan de vertaling van het VN-verdrag voor mensen met emb die leven op een instellingsterrein;
2. Kennis opleveren over hoe je het perspectief van mensen met emb (en hun verwanten) recht kunt doen.
Uit dit project zijn de volgende data beschikbaar gesteld:
1. de interviews met professionals van mensen met een emb;
2. de interviews met verwanten van mensen met een emb;
3. de gehouden focusgroepen.
De dataset bevat 13 interviews met professionals van mensen met een ernstige verstandelijke en meervoudige beperking. En 11 interviews met verwanten van mensen met een ernstige verstandelijke en meervoudige beperking. De interviews zijn erop gericht om zicht te krijgen op hoe je het perspectief van mensen met een emb kan achterhalen en wat geinterviewden hiertoe inzetten. Daarnaast gaat het gesprek over hoe een goed leven kan gerealiseerd voor mensen met een emb en hoe dat goede leven zich verhoudt tot sociale inclusie.
Naast de interviews zijn er transcripten van twee focusgroepen toegevoegd. In een van de focusgroepen reflecteren experts op het thema sociale inclusie op de uitkomsten van het onderzoek en denken we na over aanbevelingen. De andere focusgroep is speciaal gericht op het ontwikkelen van lesmateriaal over sociale inclusie en mensen met een emb, te gebruiken binnen opleidingen sociaal werk (mbo, hbo).