Driel, Noordhoeksestraat 2 Driel, Noordhoeksestraat 2

In opdracht van de gemeente Overbetuwe heeft BAAC een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd in het noordelijke deel van plangebied Noordhoeksestraat 2 te Driel (gemeente Overbetuwe). De aanleiding voor het onderzoek is de voorgenomen realisatie van nieuwbouw (woning en schuren) in het noordelijke deel van het plangebied waarbij een gerede kans bestaat dat archeologische waarden vernietigd zullen worden.

Voorafgaand aan het onderzoek is in 2017 door BAAC een bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek (karterende fase) uitgevoerd. Het booronderzoek heeft aangetoond dat er binnen het plangebied twee archeologische niveaus aanwezig zijn. Deze betreffen een oude woongrond op het huidige erf en de moestuin en een niveau direct onder de bouwvoor ter plaatse van het huidige weiland. De oude woongrond (late middeleeuwen-nieuwe tijd) kan onder de bouwvoor over het hele erf (met uitzondering van de stallen) en ter hoogte van de moestuin verwacht worden. Een (vol)middeleeuws en ouder niveau wordt direct onder de bouwvoor ter plaatse van het huidige weiland onder de cultuurlaag verwacht. In de diepere ondergrond zijn geen aanwijzing zoals humeuze lagen of laklagen aangetroffen die duiden op begraven bodems.

Tijdens het onderzoek is in het noordelijke deel van het plangebied één proefsleuf (25 x 4 m) aangelegd, met aan de noordzijde een kijkvenster van ca. 6 bij 4,5 m. In totaal heeft de proefsleuf een oppervlakte van 124 m2, wat een dekkingsgraad van ruim 15% betreft. De bodem bestaat ter hoogte van het onderzoeksgebied uit een 55 tot 60 cm dik cultuurdek. Dit dek is vermoedelijk ontstaan door verploeging met daaronder een snelle afwisseling van kleiige en zandige afzettingen, die geïnterpreteerd zijn als doorbraakafzettingen.

Het onderzoek heeft sporen van percelering opgeleverd (twee paalkuilen, een greppel en een kuil) met een datering in de late nieuwe tijd. Voor de vindplaats is een waardering uitgevoerd en op basis daarvan bestaat er geen aanleiding om de vindplaats te behouden. Het advies van BAAC is dan ook om het plangebied vrij te geven.

Bovenstaand advies heeft betrekking op het onderzoeksgebied en vormt een zogenaamd selectieadvies. Dit betekent niet dat reeds gestart kan worden met bodemverstorende activiteiten of de daarop voorbereidende activiteiten. Het selectieadvies dient namelijk eerst beoordeeld te worden door de bevoegde overheid wat uiteindelijk leidt tot een selectiebesluit.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xay-7tkn
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-kr-z3mh
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:195093
Provenance
Creator Brouwer, M.C.
Publisher BAAC
Contributor Gelderland; BAAC BV
Publication Year 2021
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; DANS License; https://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format jpg/jpeg file; geography markup language; pdf portable document format; database; portable document format
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.795 LON, 51.956 LAT); Gelderland; Overbetuwe; Driel; Noordhoeksestraat 2; 40A (kaartblad)