Transect-rapport 184: Archeologisch bureauonderzoek en inventariserend booronderzoek, verkennende fase. Eck en Wiel - Kalverlandseweg (Reconstructie A. van Deelenstraat), Gemeente Buren (GD).

Samenvatting

Transect heeft in oktober 2012 een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd in een plangebied aan de Kalverlandseweg in Eck en Wiel. De aanleiding van het onderzoek is een aanpassing van een watergang langs de Kalverlandseweg. De huidige B-watergang wordt opgewaardeerd naar een A-watergang. Voor deze aanpassing is grondverzet nodig, waardoor de bodem en hiermee eventueel aanwezige archeologische resten in het gebied kunnen worden verstoord. De lengte van het onderzochte tracé is circa 200 m.

Naar aanleiding van het vooronderzoek zijn de volgende conclusies te trekken: 1) Op basis van het bureauonderzoek kan worden vastgesteld, dat voor het plangebied een hoge verwachting geldt op de aanwezigheid van archeologische waarden uit de periode van de Bronstijd tot en met de Late Middeleeuwen. Deze verwachting is gebaseerd op de verwachting dat in het plangebied oude oeverafzettingen aanwezig kunnen zijn. Deze oeverafzettingen hebben altijd hoger in het landschap gelegen en vormden daardoor aantrekkelijke vestigingslocaties. Er zijn geen indicaties voor significante bodemingrepen die een eventueel aanwezig archeologisch niveau kunnen hebben verstoord. 2) Op basis van historisch kaartmateriaal is vastgesteld dat het plangebied vanaf 1811 – 1832, onbebouwd is geweest. Voor de Nieuwe tijd geldt daarom een lage verwachting op het aantreffen van archeologische waarden. 3) Uit het booronderzoek blijkt, dat in het plangebied oeverafzettingen liggen. Hieronder liggen beddingafzettingen. De geleidelijke overgangen tussen de bodemlagen zijn indicatief voor continuïteit in bodemvorming en intactheid van het bodemprofiel. Er zijn geen oude cultuurgronden, cultuurlagen of oude woongronden aangetroffen. Wel is in boring 1, tussen 50 cm en 70 cm –Mv, in matig slappe oeverafzettingen, een goed geconserveerd botfragment gevonden (circa 1 cm groot). In hetzelfde traject is een partikel houtskool waargenomen. In de bovenliggende oeverafzettingen zijn twee brokjes houtskool gevonden. Deze archeologische indicatoren zijn indicatief voor een archeologische waarde.

Concluderend geldt voor het plangebied een hoge archeologische verwacht. Deze verwachting geldt voor het traject tussen circa 50 cm en 70 cm –Mv. In dit traject kunnen archeologische waarden voorkomen. De hoge verwachting wordt versterkt door een vindplaats uit de IJzertijd, Romeinse tijd en Vroege Middeleeuwen, die op circa 100 m westelijk van boring 1 ligt. Hoewel in de andere boringen geen archeologische indicatoren zijn aangetroffen, betekent dit niet, dat deze hier niet aanwezig kunnen zijn. Het is echter vrijwel zeker dat in het plangebied geen oude cultuurgronden, cultuurlagen of oude woongronden aanwezig zijn. In het plangebied worden dan ook geen resten van grote en intensief bewoonde nederzettingen verwacht, maar eerder van perifere archeologische fenomenen, zoals grafvelden en ontginningsstructuren.

Advies

Op basis van de resultaten van het bureauonderzoek en het verkennend booronderzoek wordt een archeologische begeleiding onder protocol proefsleuven geadviseerd.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xva-q6s9
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-gakl-wh
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:73537
Provenance
Creator Kerkhoven, A.A.
Publisher Transect
Contributor Transect
Publication Year 2017
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.461 LON, 51.971 LAT); Buren; Eck en Wiel; Kalverlandseweg; Gelderland