Plangebied project Feniks (voormalig pand V&D) te Nijmegen, gemeente Nijmegen

In opdracht van MWPO Feniks Nijmegen B.V. heeft RAAP in januari 2022 een archeologisch vooronderzoek in de vorm van een bureauonderzoek uitgevoerd voor het plangebied Feniks (voormalig pand V&D) te Nijmegen in de gemeente Nijmegen.

Het plangebied ligt op een goed ontwaterde smeltwaterwaaier die vanaf de gestuwde afzettingen ten oosten van het plangebied in zuidelijke en westelijke richting naar beneden afloopt. Het plangebied bevindt zich dus in een zone met gradiëntsituaties. Hierdoor worden archeologische resten van jagersverzamelaars (laat-paleolithicum) als ook de tijd van de eerste landbouwers (neolithicum - ijzertijd) verwacht. In de vroeg-Romeinse tijd lag het plangebied net buiten de contour van de Romeinse nederzetting Oppidum Batavorum. In de latere Romeinse tijd lag het plangebied langs de uitvalsweg die van de inmiddels verplaatste legioensplaats nabij de Hunerberg in de richting van de Romeinse stad Ulpia Noviomagus in het huidige Nijmegen-West lag. In het plangebied kunnen resten van nederzettingsterreinen worden verwacht, maar bovenal sporen van de Romeinse weg en een Romeins grafveld. Vanaf de vroege middeleeuwen is het plangebied binnen de oudste omwalling van Nijmegen gelegen en groeit gestaag uit tot een stad. Uit de gemeentelijke historische atlas van Nijmegen en de bestudeerde historische kaarten blijkt dat het onderhavig plangebied, met de uitzondering van de periode 1944-1955, al sinds de vroegste kaartvervaardiging was bebouwd. Na het bombardement (‘44) bleek bij een nabijgelegen (reeds uitgevoerd) archeologisch onderzoek niet het gehele archeologisch archief opgeruimd.

In het plangebied geldt een hoge verwachting op het aantreffen van archeologische resten uit de perioden laat-paleolithicum tot in de nieuwe tijd. Op basis van deze bureaustudie is niet vast te stellen of de bodem in het plangebied is verstoord. De geplande fietsenstaling wordt vanaf de (al bestaande) in 2019 verdiepte expeditie-ruimte afgegraven. Direct onder de verdiepte expeditie-ruimte worden eventuele (afgetopte) grondsporen verwacht, maar zullen deels verstoord zijn door de graafwerkzaamheden in 2019. Met het uitdiepen van de expeditieruimte in 2019 en het naar voren halen van het laaddock, is er een aansluiting gemaakt van de nieuwe keerwanden op een bestaande poer. Hiervoor is tot de onderkant van deze poer ontgraven en een oude bekisting waargenomen. Aan de westzijde van deze poer is mogelijk nog een stuk ongestoord oppervlak (van ca. 0,5 m diep) nog niet afgegraven. In de directe omgeving van het plan- en onderzoeksgebied zijn tot 400 cm -mv nog archeologische resten aangetroffen. De ligging van het plangebied in de historische kern van Nijmegen en de mogelijke aanwezigheid van archeologische resten tot minimaal 400 cm –mv leiden tot een advies voor een verkennend booronderzoek. De situatie in het onderzoeksgebied (tegelvloer) staat toe dat op deze manier de verstoringsgraad vast te stellen en eventueel aanwezige archeologische resten te waarderen opgaafheid, aard en diepteligging. De relatief kleine oppervlakte van het onderzoeksgebied (oppervlak fietsenberging – 190 m2) van circa 75 m2, de huidige situatie en de hoge verwachting op het aantreffen van archeologische resten leiden tot dit advies.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xvw-epdb
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-1a-mxc4
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:245329
Provenance
Creator Berghuis, F.
Publisher RAAP
Contributor Kiefte, D. te; RAAP
Publication Year 2022
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.864 LON, 51.847 LAT); Netherlands; Nijmegen Stadscentrum; Gelderland