This record describes ancient sites and monuments as well archaeological excavations undertaken by Danish museums. Excerpt of the Danish description of events:
Kvadersten, 1,5 m h x 0,40 m b, indmuret i kirkens våbenhus er et sandsynligt forarbejde til et middelalderligt alterbord. Lå tidligere som trappesten i Taps kirke forsynet med tre solhjul.
1935 : Det næstnederste af Trappetrinene i Taps Kirke, en Graa, grovkornet Granitsten har Paa den flade Side, der vender op, 3 Solhjul med fire Eger. Stenen er nu rektangulært tilhugget, 1.42 m l., og 0.41 m bred; den synlige Tykkelse er 10 cm. Hjulenes Diameter varierer fra 12-13 cm.1948-12 : Ifg. avisudklip i "Kolding Avis" d. 18/12-1948: Pga. stærk nedslidning blev det i samarbejde mellem MKH og Nationalmuseet besluttet at fjerne et trappetrin med tre indhuggede solhjul (yngre bronzealder?) for at undersøge disse nærmere samt at bevare stenen. Stenen blev således gravet op dagen før. Endnu var det ikke besluttet hvor stenen skulle anbringes for eftertiden. Muligvis ville helleristningsstenen blive indmuret i våbenhuset. Hvorvidt det skete vides ikke. Inde i kirken opbevaredes allerede en overligger af sten rigt ornamenteret med planteslyngninger, som givetvis havde ligget foran en dør og var af uvis datering men formentlig "meget gammel".1948-12-18: Avisnotits i "Kolding Avis" d. 18/12-1948: Ang. en helleristningssten opgravet dagen før af MKH og Nationalmuseet med henblik på en nærmere undersøgelse.2016 : Jordarbejde - etablering af dræn på kirkegården2016-02-29: ..2018-04-18: Nye undersøgelser af ovennævnte kvadersten, der i dag ses indmuret i kirkens våbenhus, har påvist, at stenens indhuggede symboler ikke skal dateres til bronzealder, men derimod efter al sandsynlighed må dateres til middelalderen jævnfør indhuggede hjulkors. Det drejer sig muligvis om forarbejdet til en middelalderlig alterbordsplade. Undersøgelsen resultater findes som helhed i MKH’s arkiv