S200039 J. Kammingakade 34 Wildervank, Gemeente Veendam

Samenvatting Inleiding Synthegra B.V. heeft in opdracht van XXXX een archeologisch bureauonderzoek uitgevoerd op een terrein aan de J. Kammingakade 34 te Wildervank (afbeelding 1). De aanleiding voor het onderzoek is een wijziging in het bestemmingsplan zo dat de voorgeno¬men ontwikkeling/realisatie van een bewaarschuur voorbereid kan worden, de exacte omvang en verstoringsdiepte is hiervan nog niet vastgesteld.

Specifieke archeologische verwachting bureauonderzoek Volgens de Beleidskaart archeologie Veendam 2018 geldt voor het plangebied deels een hoge archeolo¬gische verwachting (WR-a3) en deels een lage verwachting. In de directe omgeving van het plangebied zijn archeologische monumenten aanwezig. Het gaat hierbij om terreinen met sporen van bewoning uit het Mesolithicum, zoals blijkt uit het aangetroffen vondstmateriaal (bewerkt vuursteen en houtskool). De verwachting is dat ook binnen het plangebied sprake kan zijn van bewoningssporen die zijn te dateren in het Mesolithicum indien het verwachte bodemprofiel (moerige podzol- of moerige eerdgronden) intact wordt aangetroffen.

Conclusie en aanbeveling Op grond van de resultaten van het onderzoek wordt voor de voorgenomen bestemmingsplanwijziging van het plangebied nader archeologisch onderzoek geadviseerd, indien de vrijstellingsgrenzen van 200 m2 worden overschreden conform het huidige actuele bestemmingsplan. Synthegra B.V. is van mening dat dit als regel in het nieuwe bestemmingsplan kan worden opgenomen. Indien er een vergunningsaanvraag komt kan dit plan dan getoetst worden aan deze regels om de noodzaak voor het uitvoeren van vervolgonderzoek te bepalen.

In het plangebied wordt een verkennend booronderzoek geadviseerd om de bodemopbouw in kaart te brengen en daarmee het verwachtingsmodel te toetsen. Daarnaast zal de bodem worden onderzocht op de aanwezig van archeologische indicatoren. Op basis van het verwachtingsmodel uit het bureauonderzoek wordt aan de hand van de Leidraad Inventariserend Veldonderzoek een verkennend booronderzoek aanbevolen met een boordichtheid van 10 boringen per hectare. Aangezien het plangebied circa 1800 m2 groot is, zullen in totaal 5 boringen worden gezet.

Er wordt geadviseerd te boren met een Edelmanboor met een diameter van 7 cm, eventueel aangevuld met guts van 3 cm doorsnede. De boringen worden uitgevoerd tot minimaal 25 cm in de C-horizont. Het opgeboorde sediment zal worden verbrokkeld en versneden, en geïnspecteerd op de aanwezigheid van archeologische indicatoren. De boringen worden lithologisch beschreven conform de NEN 5104 en bodemkundig geïnterpreteerd.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-2bc-s37t
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-07-lnp6
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:204302
Provenance
Creator Malsen, N.
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor Stevens, F.; Synthegra
Publication Year 2021
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0; http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (6.852 LON, 53.059 LAT); Wildervank; Veendam; Groningen