Herinfecties met SARS-CoV-2 komen regelmatig voor vanwege afnemende immuniteit na eerdere infectie en/of vaccinatie en het verschijnen van virusvarianten die de bestaande immuniteit gedeeltelijk omzeilen.
In de huidige fase van de Covid-19 pandemie bestaat daarom nog steeds een risico op nieuwe corona golven, met name tijdens het winterseizoen. Beter begrip over de duur van beschermende immuniteit en het risico op herinfecties, inclusief de invloed hiervan op de individuele gezondheid, maakt het mogelijk om beter voorbereid te zijn en om maatregelen die de impact op individu en samenleving beperken, zo gericht mogelijk te kunnen nemen.
Daarom richt dit project zich op onderzoek naar risicofactoren voor herinfecties, inclusief eventueel afnemende immuniteit tegen het virus, en naar wat deze infecties betekenen voor de gezondheid en het dagelijks functioneren op de (korte en de langere termijn.
Voor zulk onderzoek is het nodig om aanzienlijke aantallen mensen te bestuderen wat in dit project mogelijk is door een samenwerking van 7 lopende, zogenaamde cohortstudies waarin volwassenen en kinderen met een doorgemaakte Covid-19 worden bestudeerd. Omdat deze mensen al langdurig en nauwkeurig gevolgd werden is veel belangrijke informatie, zoals over eerdere infecties en vaccinaties, al bekend. In het huidige project werden bij 658 deelnemers (540 volwassenen en 118 kinderen) van deze cohorten, op vier 3-maandelijkse tijdspunten en op het eindpunt van de studie (april/mei 2024) bloedmonsters voor immunologische bepalingen en gegevens over gezondheid en functioneren verzameld. Ook werd aan de deelnemers gevraagd om bij luchtwegklachten, naast een corona zelf-test, thuis extra luchtwegmonsters af te nemen voor diagnostiek in het laboratorium.
In totaal werden 741 samples ingestuurd. In 72,2% van de gevallen werd minstens één virus gedetecteerd, met rhinovirus (27,8%) en SARS-CoV-2 (19,8%) als meest voorkomende. Co-infecties werden in 37 gevallen vastgesteld. De serologische analyse richtte zich op SARS-CoV-2 en andere luchtwegvirussen, waarbij de afname van IgG-antilichamen over tijd werd gemeten. De afname van antilichaamrespons was sterker voor oudere SARS-CoV-2-varianten, zoals Wild-type en Delta, dan voor nieuwere varianten.
Factoren zoals het aantal vaccinaties, eerdere infecties, en vaccinatiegeschiedenis bleken belangrijke determinanten van de antilichaamrespons. De analyses suggereerden dat infectie-geïnduceerde immuniteit zwakkere antilichaamresponsen oplevert dan vaccinatie. De resultaten benadrukken de complexiteit van de immuunrespons tegen SARS-CoV-2 en de invloed van diverse factoren, zoals geslacht en comorbiditeiten, op de effectiviteit van de immuniteit.
Deelnemende cohort studies
ACTION (UMCG) : part of the lifelines corona onderzoek
COPP (LUMC): Clinical features of COVID-19 in Pediatric Patients
CORONA-thuis (UMCU): SARS-CoV-2 transmission and disease in households
COVID-HOME (UMCG) : prospective cohort study of non-hospitalized COVID-19 patients: determining length of isolation and patient clinical development at home
S3 (UMC locatie VUMC): Serologic surveillance of SARS-CoV-2 during the pandemic in exposed and unexposed healthcare workers in a tertiary care hospital in Amsterdam
SARSLIVA (Spaarne Gasthuis): Utility of saliva in diagnosis for wide scale testing,
including viral and SARSCoV-2 antibody detection in pre- and asymptomatic
persons and follow-up of infections in COVID-19patient; a house hold study
RECoVERED / VIS (UMC locatie AMC en GGD Amsterdam):Viro-immunological, clinical and psychosocial correlates of disease severity and long-term outcomes of SARS-CoV-2 infection: a prospective cohort study
VINCERE / POCOS (Spaarne Gasthuis en Amsterdam UMC): Vaccination in children to improve fitness