Ekososiaalinen hyvinvointi ja osallisuus: asukashaastattelut 2021

DOI

Aineisto käsittelee Peltolammin ja Multisillan asukkaiden osallisuutta sekä kokemuksia asuinalueiden viihtyvyydestä ja toimivuudesta. Aineisto koostuu asukkaiden haastatteluista, joissa keskeisessä osassa ovat hyvinvointi, kestävyys ja asuinalueiden kehittäminen. Aineisto on kerätty osana Ekososiaalinen hyvinvointi ja osallisuus. Asuinalueen erilaistumisen uusi dynamiikka (EKOS) -lähiötutkimushanketta. Tutkimuksen toteuttivat EKOS-hankkeen tutkijat yhteistyössä EmergentCommunity-tutkimushankkeen tutkijoiden kanssa. EKOS ja EmergentCommunity ovat osa Yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan TaSSu-tutkimusyhteisöä. Haastateltavilta tiedusteltiin ensin asuintietoja sekä kiinnittymistä asuinalueeseen. Heiltä kysyttiin, mitä asuinalue heille merkitsee ja mitä hyviä tai huonoja puolia siinä on. Lisäksi haastateltavilta kysyttiin, mikä heidät saa pysymään alueella ja mikä puolestaan saisi muuttamaan pois. Seuraavaksi haastatteluissa siirryttiin käsittelemään arkea alueella. Haastateltavia pyydettiin kuvailemaan normaalia päivän kulkua, kertomaan käyttämistään palveluista asuinalueella tai sen ulkopuolella sekä millaisiin aktiviteetteihin tai toimintoihin osallistuu. Haastateltavilta tiedusteltiin myös heidän sosiaalisista verkostoistansa asuinalueella sekä sen ulkopuolella. Erityisesti oltiin kiinnostuneita naapurien kanssa tapahtuvasta vuorovaikutuksesta, esimerkiksi naapuriavusta tai muista yhteisistä toiminnoista. Tämän jälkeen kysyttiin tarkemmin asuinalueen paikoista, mitkä ovat mieluisimpia ja missä taas ei mielellään käy. Haastateltavilta kysyttiin myös ajatuksia siitä, miten omasta arjesta saataisiin toimivampaa. Lopuksi haastateltavia pyydettiin pohtimaan, mitä hyvinvointi itselle tarkoittaa ja miten sitä pyrkii edistämään arjessa. Seuraavassa osassa siirryttiin käsittelemään osallistumista asuinalueen kehittämiseen. Liikkeelle lähdettiin kysymällä ajatuksia kestävästä kehityksestä yleisesti ja asuinalueella sekä ilmastonmuutoksesta ja luonnon tilasta. Haastateltavilta kysyttiin, ovatko he miettineet omaa kulutusta kestävyyden näkökulmasta ja miten kestävyys ylipäätään näkyy omassa arjessa. Heiltä tiedusteltiin myös, onko asuinalueen yhteisöissä puhuttu kestävästä kehityksestä tai tehty jotain tämän eteen. Tämän jälkeen kysyttiin yleisesti ilmastonmuutoksesta, mitä sille pitäisi ylipäätään tehdä ja voisiko sille tehdä jotain paikallisesti. Lopuksi haastateltavilta tiedusteltiin, millainen olisi kestävä Peltolammi tai Multisilta sekä miten siellä elettäisiin ja oltaisiin. Taustatietoina ovat päivämäärä, haastateltavan sukupuoli ja tieto haastattelijasta. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyteNonprobability.Availability

PuhelinhaastatteluInterview.Telephone

Kasvokkainen haastatteluInterview.FaceToFace

VerkkohaastatteluInterview.WebBased

Identifier
DOI https://doi.org/10.1080/14036096.2023.2242856
Source http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9870-7
Metadata Access https://datacatalogue.cessda.eu/oai-pmh/v0/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_ddi25&identifier=41cd34db4423d8503d077c1054a7edab7548a965dbfd38c9b0515fa77d27e844
Provenance
Creator Hynynen, Kaisa 0000-0001-6672-4376; Wallin, Antti 0000-0002-4839-717X; Häikiö, Liisa 0000-0003-4371-2764
Publisher Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Publication Year 2024
Rights Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto; Tietoarkiston ja aineiston luovuttajan tekemän sopimuksen mukaisesti.; Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
OpenAccess true
Contact https://www.fsd.tuni.fi/
Representation
Language Finnish; English
Resource Type Kvalitatiivinen
Discipline Social Sciences
Spatial Coverage Suomi; Tampere; Suomi