Inventariserend veldonderzoek - proefsleuven Operettestraat te Apeldoorn, gemeente Apeldoorn (GD) Inventariserend veldonderzoek - proefsleuven Operettestraat te Apeldoorn, gemeente Apeldoorn (GD)

Laagland Archeologie heeft op 19 april 2022 een Inventariserend veldonderzoek - proefsleuven uitgevoerd op een geplande bouwlocatie de Operettestraat te Apeldoorn, gemeente Apeldoorn (GD). Vanwege de benodigde bestemmingsplanwijziging diende archeologisch onderzoek uitgevoerd te worden om te bepalen of eventueel aanwezige archeologische waarden vanwege de voorgenomen ontwikkeling niet onevenredig geschaad zouden worden.

Op het terrein is eerder archeologisch onderzoek uitgevoerd. Op basis van een verkennend booronderzoek werd de conclusie getrokken dat de bodem tot in de C-horizont was verstoord en de archeologische verwachting op basis van de gemeentelijke archeologische beleidskaart van een hoge en middelhoge naar een lage verwachting bijgesteld kon worden. Geadviseerd werd om geen verder onderzoek meer uit te voeren en de locatie voor de geplande ontwikkeling vrij te geven. Dit selectieadvies is niet door de het bevoegd gezag overgenomen. Door het bevoegd gezag werd dit advies verworpen en werd er een aanvullend onderzoek geëist in de vorm van een Inventariserend veldonderzoek – proefsleuven.

Het onderzoek had tot doel om de verwachtingswaarde te toetsen en een eventueel aanwezige vindplaats aan te tonen en te waarderen.

Het proefsleuvenonderzoek is uitgevoerd aan de hand van een vooraf opgesteld en goedgekeurd PvE. Er diende antwoord te geven op de in het PvE opgestelde onderzoeksvragen. Het onderzoek bestond uit een proefsleuvenonderzoek conform het KNA protocol 4003 IVO-P van de SIKB BRL4000.

Tijdens het proefsleuvenonderzoek zijn zes sporen aangetroffen. Het betreft hier twee kuilen, twee paalkuilen, een greppel en een verstoring. De eerste proefsleuf was grotendeels tot diep in de C-horizont verstoord. De andere twee proefsleuven zijn tot in de BC horizont verstoord. Deze bodemhorizonten zijn bij omwerking van de bodem in de bovenliggende dikke bouwvoor vermengd geraakt. De greppel die in proefsleuf 2 zou mogelijk ook een ontginningsgreppel kunnen zijn. De ontginningsgreppels zouden dateren uit de tweede helft van de 18e eeuw.

De aangetroffen paalsporen bleken sporen betonpoeren van een gesloopte kas te zijn. Op grond van informatie van de grondeigenaar is de is het terrein vanwege het gebruik als kwekerij diep omgewerkt door middel van spitfrezen. Dit verklaard de bevindingen bij het veldwerk. De intensieve verploeging van het plangebied komt overeen met een proefsleuvenonderzoek dat aan de Musicalstraat is uitgevoerd in 2017. Dit gebied was in gebruik als boomgaard. Binnen dit gebied zijn enkele ontginningsgreppels aangetroffen.

Anders dan vondsten uit recente tijd zijn er geen vondsten aangetroffen. De archeologische waarde van het plangebied dient daarom naar een lage verwachtingswaarde bijgesteld te worden. Laagland Archeologie B.V. adviseert geen verder onderzoek en het terrein voor de voorgenomen ontwikkeling vrij te geven.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-x2u-pr53
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-sv-zzdf
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:336786
Provenance
Creator Oude Rengerink, J.A.M.
Publisher Laagland Archeologie
Contributor Gelderland; Laagland Archeologie VOF
Publication Year 2024
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; DANS License; https://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format excel xml; jpg/jpeg file; geodata file; pdf portable document format; jpeg/jpeg file
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.995 LON, 52.233 LAT); Gelderland; Apeldoorn; Apeldoorn; Operettestraat; 33B (kaartblad)