Plangebied Margrietschool, gemeente Ermelo. Een opgraving van een Germaanse nederzetting uit de Romeinse tijd en sporen uit de Vroege IJzertijd

In opdracht van de gemeente Ermelo heeft RAAP Archeologisch Adviesbureau van 29 november 2010 t/m 11 januari 2011 een archeologische opgraving in het plangebied Margrietschool te Ermelo. Het primaire doel van de opgraving was het veilig stellen van de wetenschappelijke informatie van de vindplaats (behoud ex situ). De opgraving heeft nederzettingssporen uit de Vroege IJzertijd en Midden en Laat Romeinse tijd opgeleverd.

De sporen uit de Vroege IJzertijd bestaan uit een cluster van drie kuilen. Eén van de kuilen bevat een verlatingsdepositie met een groot deel van het huisraad, waaronder delen van 21 potten, twee complete spinklossen en delen van geheel gefragmenteerde weefgewichten. Veel van het gedumpte huisraad was deels of geheel verbrand.

In de Romeinse tijd bevond zich in het zuidwestelijk deel van de huidige bebouwde kom van Ermelo een grote Germaanse nederzetting. Ter hoogte van de Margrietschool is een deel van deze nederzetting opgegraven met bewoningsresten uit de Midden en Laat Romeinse tijd, met zwaartepunt op de 3e en 4e eeuw. Er zijn zes huisplattegronden opgetekend met diverse bijgebouwen, hutkommen, (afval)kuilen en greppelsporen van erfverkavelingen. Het vondstmateriaal uit deze periode bestaat uit veel handgevormde vaatwerk, een kleine hoeveelheid gedraaid aardewerk, spinklossen, verbrande leem, stukken ovenwand, natuursteen (m.n. klapperstenen), dierlijke botresten en metaal (ijzerslakken, ijzeren beitel en een klompje bronsschroot).

Uit de aanwezigheid van een meilerkuil, fragmenten ovenwand, klapperstenen, ijzerslakken en een klomp bronsschroot kan geconcludeerd worden dat in de nederzetting aan metaalproductie en -bewerking van brons en ijzer werd gedaan. De aanwezigheid van ambachten als metaalbewerking in nederzettingen ten noorden de limes wijst in de 3e en 4e eeuw op een groeiende rol van deze nederzettingen in de Romeinse uitwisselingsnetwerken.

Met deze opgraving is het onderzoek in het onderzoeksgebied en daarmee ook in het plangebied afgesloten. De resultaten wijzen erop dat in de directe en wat wijdere omgeving van het plangebied met behoudenswaardige archeologische resten rekening gehouden moet worden. Derhalve wordt aanbevolen archeologisch onderzoek uit te (laten) voeren indien hier plannen worden ontwikkeld die schade kunnen berokkenen aan het aanwezige bodemarchief. Alleen aan de hand hiervan kan de rijke en geschakeerde geschiedenis van Ermelo worden gereconstrueerd.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xfm-dghq
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-1lht-wz
Related Identifier https://doi.org/10.17026/dans-xwk-mjex
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:54464
Provenance
Creator Pronk, E.C.
Publisher RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V.
Contributor Boer, R. den; Scholte Lubberink, H.B.G.; Rijk, P.T.A. de; Meer, W. van der; RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V.
Publication Year 2013
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/rtf; application/pdf; application/msword; image/jpeg; Microsoft Word/rtf; Adobe Acrobat/pdf; Microsoft Word/doc; Adobe Photoshop/jpg; MapInfo/tab; Microsoft Access/mdb
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.617 LON, 52.295 LAT); 26H (kaartblad); Hamburgerweg-Oude Telgterweg (toponiem); Ermelo (plaats); Ermelo (gemeente); Gelderland (provincie)