Voorstraat 7 te Made. Gemeente Drimmelen. Bureau- en inventariserend veldonderzoek, verkennend booronderzoek

Synthegra B.V. heeft in opdracht een archeologisch bureauonderzoek een verkennend booronderzoek uitgevoerd op een terrein aan de Voorstraat 7 te Made. De aanleiding voor het onderzoek is de voorgenomen realisatie van 55 opslagboxen.

De oppervlakte van de toekomstige bodemverstoring bedraagt 2243 m2 met een diepte van 1 meter beneden maaiveld. De bodem zal waarschijnlijk tot ver in het archeologische niveau worden verstoord. Eventueel aanwezige archeologische waarden kunnen daarbij verloren gaan. Op basis van het gespecificeerde verwachtingsmodel uit het bureauonderzoek is aan de hand van de Leidraad Inventariserend Veldonderzoek een booronderzoek met een boordichtheid van ten minste 10 boringen per hectare uitgevoerd, met een minimum van 5 boringen voor plangebieden kleiner dan 1 hectare. Hiermee is het onderzoek verkennend voor vuursteenvindplaatsen uit de steentijd en karterend voor nederzettingsresten uit de latere perioden.

Er is een modern plaggendek/omgewerkte pakket grond aangetroffen bovenop het dekzand waarin geen oude bodemvorming meer was aangetroffen. Er zijn nog restanten van een mogelijk plaggendek aangetroffen. In vergelijking met het onderzoek dat in 2020 direct ten zuiden van het plangebied is aangetroffen komt dit in sommige delen overeen en kan het als plaggendek geïnterpreteerde niveau ook een omgewerkte podzol-bodem zijn. Het voorkomen van een intacte C-horizont op een hoogte van 1,7 m +NAP in boring 3 doet vermoeden dat in het merendeel van het plangebied de bodem tot diep in de C-horizont verstoord is geraakt. Direct ten zuiden van het plangebied zijn enkele archeologische onderzoeken uitgevoerd waarbij een gelijkvormige profielopbouw is aangetroffen, bij een proefsleuvenonderzoek dat aangrenzend aan het plangebied is uitgevoerd is op een vergelijkbare diepte de natuurlijke ondergrond aangetroffen echter zonder archeologische waarden, enkel een greppel uit de Nieuwe tijd is waargenomen. Ook bij andere onderzoeken op grotere afstand zijn geen archeologische resten aangetroffen. 200 meter ten noorden van het plangebied is wel een mogelijk intact niveau aangetroffen bij booronderzoek op een diepte van 1,5 m +NAP maar hier heeft geen gravend onderzoek plaatsgevonden dat dit kon aantonen.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xhp-zugu
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-nn-fzfm
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:248385
Provenance
Creator Ransijn, S.
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor Synthegra Archeologie
Publication Year 2022
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0; http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (4.807 LON, 51.681 LAT); Noord-Brabant; Drimmelen; Made; Voorstraat 7 te Made