Onderzoeksgebied Achter Oud Over 114 te Loenen aan de Vecht, gemeente Stichtse Vecht; archeologisch vooronderzoek: een inventariserend veldonderzoek (verkennend booronderzoek)

In opdracht van de gemeente Stichtse Vecht heeft RAAP in december 2019 een archeologisch vooronderzoek in de vorm van een inventariserend veldonderzoek (verkennend booronderzoek) uitgevoerd voor het onderzoeksgebied Achter Oud Over 114 te Loenen aan de Vecht in de gemeente Stichtse Vecht.

Binnen het onderzoeksgebied worden mogelijk archeologische resten van funderingen en/of muurwerk en grachten uit de 13e eeuw verwacht. Een andere mogelijkheid is dat het gaat om een oude molenplaats of een zichtheuvel in de tuin van een buitenplaats (18e eeuw). In het laatste geval worden strikt genomen geen funderingen en/of muurresten verwacht. Het inventariserend veldonderzoek (verkennende fase) heeft als doel de geschiktheid van de locatie voor geofysisch onderzoek te bepalen. Eventueel geofysisch onderzoek heeft als doel het in kaart brengen van eventuele archeologische resten van een mogelijk mottekasteel (13e eeuw), een molenplaats of een zichtheuvel in de tuin van een buitenplaats (18e eeuw). De resultaten van het onderzoek kunnen als uitgangspunt dienen voor herinrichting, duurzaam behoud, beheer en (toeristisch-recreatieve) ontsluiting.

De veldinspectie heeft geen opvallende terreinkenmerken opgeleverd die samen kunnen hangen met de ligging van een voormalig mottekasteel, een molenplaats of een zichtheuvel. Op basis de veldinspectie is de locatie in principe geschikt voor geofysisch onderzoek. Het booronderzoek heeft geen aanwijzingen opgeleverd voor de ligging van funderingen, grachten of andere archeologische sporen. Daarom is ook afgezien van het uitvoeren van geofysisch onderzoek.

Er zijn geen aanwijzingen aangetroffen dat zich binnen het onderzoeksgebied resten van een mottekasteel, een molenplaats of een zichtheuvel bevinden. Het kan niet worden uitgesloten dat ersprake is geweest van een ophoging (motte of zichtheuvel) die inmiddels is afgegraven. Omdat ook geen verschil in de stevigheid van de sedimenten binnen en buiten het ronde perceel is waargenomen, is dit niet aannemelijk. Het ronde perceel op de historische kaart betreft dus mogelijk een (niet verhoogde) onderdeel van de tuininrichting van de in de 18e eeuw ten zuiden hiervan gelegen lusthof UytVlught. Op 19e eeuwse kaart is het ronde perceel niet meer als zodanig herkenbaar.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zd6-kg2k
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-cf-b1k5
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:190341
Provenance
Creator Jordanov, M.S.
Publisher RAAP Archeologisch Adviesbureau BV
Contributor RAAP Archeologisch Adviesbureau BV
Publication Year 2020
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format .csv; .GeoJson
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.036 LON, 52.217 LAT)