Een definitieve opgraving op meerdere locaties langs de rijksweg A2 en een onderzoek naar de laat-glaciale meerafzettingen bezuiden de Aalsterhut. Gemeentes Waalre, Valkenswaard en Heeze-Leende (NB).

Het betreft de aanleg van kleine opgraafputten van 20x2,2m rondom boorpunten waar de bodem intact is. Deze zijn vastgesteld naar aanleiding van IVO-onderzoek van Vestigia. Indien sporen aangetroffen worden wordt protocol opgraving uitgevoerd. Daarnaast is een lange sleuf aangelegd van ca. 90x2 m over de meerafzettingen parallel en dicht langs de snelweg van de A2, ongeveer ter hoogte van de Aalsterhut/Hut van Mie Pils.

Rapport: Eimermann, E. (met een bijdrage van A. Geurts), 2011: Een definitieve opgraving op meerdere locaties langs de rijksweg A2 & een onderzoek naar de laat-glaciale meerafzettingen bezuiden de Aalsterhut. Gemeentes Waalre, Valkenswaard en Heeze-Leende (NB), ARC-Rapporten 2010-235, Groningen.

In opdracht van Heijmans Infra Techniek heeft tussen 16 en 18 augustus 2010 een definitief archeologisch onderzoek plaatsgehad langs de A2 tussen Aalst en Valkenswaard, in het kader van wegverbreding. Zowel ter hoogte van een laat-glaciaal meer bij de Aalsterhut als verder zuidelijk ter hoogte van een zevental boorlocaties uit het vooronderzoek, zijn werkputten aangelegd. Ter hoogte van het meer betreft het een noord-zuid georienteerde sleuf, waarmee een doorsnede van de meerafzettingen is verkregen. Het primaire doel van het onderzoek was het veiligstellen van archeologische waarden. Als secundair doel was het onderzoek gericht op een nadere bepaling van de bodemkundige gesteldheid, die reeds bij het vooronderzoek was vastgesteld. De resultaten bleken niet veel af te wijken van die uit de gevoerde booronderzoeken. Archeologische waarden die wijzen op nederzettingsgegevens werden niet aangetroffen. De zuidelijker gelegen kleine werkputten tot aan de afslag Leenderheide gaven vooral inzicht in de mate grondroeringen; met name voor de boomaanplant en in mindere mate bij de aanleg van de rijksweg. Een mogelijk karrenspoor in het zuidwestelijke profiel van werkput 6 wijst mogelijk op de aanwezigheid van een route door de voormalige heide. Vervolgonderzoek voorafgaand aan de aanleg van het watercompensatiebekken ter hoogte van de meerafzettingen bij de Aalsterhut, zal meer duidelijkheid kunnen verschaffen in de aan- of afwezigheid van archeologische waarden op deze plek. Daarbij zal bij dit vervolgonderzoek de landschapsgenese van het laat-glaciale meer nader in kaart gebracht kunnen worden.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-ze2-n6rj
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-92p-uu0
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:40648
Provenance
Creator Archaeological Research en Consultancy; Eimermann, E.
Publisher ARC bv
Contributor Ams, J.J. van; ARC bv
Publication Year 2011
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0; http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format csv; mapinfo / mif en mid; application/pdf; image/jpeg
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.521 LON, 51.375 LAT); 51G; A2 Leenderheide; Heeze; Heeze-Leende; Noord-Brabant