Inventariserend veldonderzoek - proefsleuven De Clossei te Westervoort, gemeente Westervoort (GD) Inventariserend veldonderzoek - proefsleuven De Clossei te Westervoort, gemeente Westervoort (GD)

Laagland Archeologie heeft op 24 en 25 mei 2023 een Inventariserend veldonderzoek - proefsleuven uitgevoerd aan De Clossei te Westervoort, gemeente Westervoort (GD). Op het terrein is eerder archeologisch onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek wees uit dat de bodem binnen het plangebied intact was en dat archeologische resten te verwachten zijn.

Op basis van dit onderzoek is door het bevoegd gezag besloten dat er een aanvullend onderzoek dient plaats te vinden in de vorm van een Inventariserend veldonderzoek - proefsleuven Het onderzoek had tot doel om gegevens te verkrijgen om de archeologische verwachting te toetsen en eventueel aanwezige vindplaatsen op te sporen en te waarderen. Op basis van de waardering kan de behoudenswaardigheid van de vindplaats binnen het plangebied worden vastgesteld. Ook diende het onderzoek om antwoord te geven op de in het PvE opgestelde onderzoeksvragen.Het onderzoek bestond uit een proefsleuvenonderzoek conform het KNA protocol 4003 IVO-P.

Tijdens het proefsleuvenonderzoek is een deels intact bodemprofiel aangetroffen. De basis van het profiel bestond uit rivierduinafzettingen. De top van de rivierduin blijkt echter geërodeerd door toenemende activiteit van stroomgordels van de Rijn in de Late-IJzertijd. Boven het restant van de rivierduin is hierdoor een erosielaag gevormd. Deze erosielaag is afgedekt door een pakket van ca. 1,2 meter oeverafzettingen. De top van de oeverafzettingen is recent verstoord.

In het rivierduinzand zijn enkele ondiepe sporen aangetroffen. Tevens is in het rivierduinzand en de erosielaag hierboven handgevormd aardewerk aangetroffen. Vermoedelijk zijn deze archeologische resten het restant van een nagenoeg geheel verstoorde vindplaats. Het handgevormde aardewerk bevat geen diagnostische kenmerken en is daardoor niet goed te dateren. Het is dan ook niet mogelijk om de vindplaats nader te dateren. Omdat op basis van de ouderdom van de stroomgordel wordt aangenomen dat deze vanaf de Late IJzertijd moet zijn ontstaan, zal de vindplaats in ieder geval uit de periode vanaf circa het Midden-Neolithicum tot de Late-IJzertijd dateren. Doordat er op basis van het zeer beperkte aantal en nagenoeg volledig geerodeerde sporen te weinig informatie is, kan de aard en het complextype van deze vindplaats niet worden vastgesteld. In het noordelijke deel van het plangebied is een natuurlijke crevasse of restgeul aangetroffen, die in de 18e eeuw is gebruikt als waterinlaat voor het fort Geldersoord. Deze geul is na het slechten van de verdedigingswerken kort na 1815 versmald en is rond 1930 volledig gedempt. Hierna zijn enkele smalle greppels opeenvolgend gegraven en gedempt totdat in de jaren ’90 de huidige woonwijk is gebouwd.

De prehistorische vindplaats is gewaardeerd op basis van de waarderingscriteria van de KNA 4.1. Op basis van deze criteria is de fysieke kwaliteit van de vindplaats als niet behoudenswaardig gewaardeerd en is de inhoudelijke kwaliteit niet te waarderen omdat het niet mogelijk is het complextype te bepalen. Op basis van deze waardering is de vindplaats als niet behoudenswaardig gewaardeerd. In verband met het ontbreken van een behoudenswaardige vindplaats binnen het plangebied wordt geadviseerd om geen vervolgonderzoek uit te voeren binnen het plangebied. Geadviseerd wordt om het plangebied vrij te geven voor de geplande ontwikkeling en geen randvoorwaarden te stellen voor het aspect archeologie. Dit advies is overgenomen door de bevoegde overheid, de gemeente Westervoort. De gemeente wordt hierin vertegenwoordigd door haar deskundige, de heer S. Diependaal.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zx5-d7mf
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-6g-zg4y
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:321202
Provenance
Creator Oude Rengerink, J.A.M.
Publisher Laagland Archeologie
Contributor Gelderland; Laagland Archeologie VOF
Publication Year 2023
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; DANS License; https://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format jpg/jpeg file; excel xml; geodata file; pdf portable document format
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.977 LON, 51.946 LAT); Gelderland; Westervoort; Westervoort; De Clossei; 40B (kaartblad)