Margaretha Turnorplein, gemeente Utrechtse Heuvelrug, archeologisch vooronderzoek: proefsleuvenonderzoek

In opdracht van Stichting Kasteel Amerongen heeft RAAP op 8 en 9 juni 2020 een archeologisch proefsleuvenonderzoek uitgevoerd in het kader van het project ‘waarderend proefsleuvenonderzoek’ in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het doel van het proefsleuvenonderzoek was het vaststellen van de archeologische waarde van het terrein. Hiertoe was het noodzakelijk inzicht te krijgen in de precieze aard en omvang van de vindplaatsen. In het verlengde daarvan is in kaart gebracht wat de consequenties zijn van de onderzoeksresultaten voor de verdere planvorming in het plangebied. Zijn de archeologische vindplaatsen behoudenswaardig, en, zo ja, kunnen ze behouden blijven of dienen ze te worden opgegraven?

Tijdens het onderzoek zijn verspreid over het plangebied 2 proefsleuven aangelegd met een totaal oppervlak van 322 m2. Dit komt neer op een dekkingsgraad van ruim 7% van het totale plangebied.

De sporen en vondsten duiden op de aanwezigheid van meerdere vindplaatsen: Er zijn in feite drie vindplaatsen aangetroffen. In de eerste plaats twee verwachte Duitse schuilloopgraven uit de Tweede Wereldoorlog. De derde verwachte loopgraaf was verstoord waarschijnlijk door ruimingswerkzaamheden van de EOD. Er werden geen vondsten in aangetroffen behalve een spatbord van militair voertuig. In de tweede plaats werden in beide proefsleuven paalsporen of kuilen aangetroffen. Gelet op de historische informatie en de vondsten hieruit dateren deze in de middeleeuwen/Nieuwe tijd, vermoedelijk tussen 1500 en 1800. Ook van de oorspronkelijke aanleg van het plein werden in het westelijk deel van proefsleuf 2 sporen aangetroffen, in de vorm van een serie kuilen. Op diezelfde plek lag nog een oud wegdek van de oorspronkelijke loop van de Margreet Turnorlaan.

De schuilloopgraven uit de Tweede Wereldoorlog zijn niet gewaardeerd: vooraf is door de gemeente besloten dat deze in het kader van het waarderend onderzoek onderzocht zouden worden, maar dat dit verder geen vervolg of consequenties zou hebben (Baetsen, 2020). De andere twee vindplaatsen zijn gewaardeerd en beide behoudenswaardig bevonden.

Het selectieadvies is daarmee behoud in situ.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zev-5xa7
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-lw-9ovr
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:195374
Provenance
Creator Schute, I.A.
Publisher RAAP Archeologisch Adviesbureau BV
Contributor RAAP Archeologisch Adviesbureau BV
Publication Year 2020
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf; image/jpeg; .csv; .mid/.mif
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.459 LON, 51.997 LAT); Netherlands