Plangebied Goese Diep Ketelkade te Goes, gemeente Goes; archeologisch vooronderzoek: een inventariserend veldonderzoek (verkennend booronderzoek)

RAAP in februari een archeologisch vooronderzoek in de vorm van een inventariserend veldonderzoek (verkennend booronderzoek) uitgevoerd voor het plangebied Goese Diep Ketelkade te Goes in de gemeente Goes.

Zoals verwacht werd op basis van het bureauonderzoek bestaat de ondergrond van het plangebied uit een dik pakket getijdenafzettingen van het Laagpakket van Walcheren, afgedekt door een recente ophogings-/verstoorde laag met wisselende dikte. De getijdenafzettingen bestaan uit een afwisseling van kwelderafzettingen en geulafzettingen. Mits enige tijd droog liggend vormden de top van de kwelderafzettingen interessante locaties voor gebruik door de mens. Op basis van het booronderzoek zijn echter niet één of meer duidelijke potentieel archeologische niveaus van enige omvang in de kwelderafzettingen binnen het plangebied te onderscheiden. De top van de bovenste kwelderafzettingen, de bouwvoor voorafgaand aan de recente ophoging/verstoring, is verstoord.

Onder de getijdenafzettingen is plaatselijk Hollandveen aangeboord vanaf 2,1 m -NAP. De top van het veen is geërodeerd door de latere getijdenafzettingen. Afzettingen van het Laagpakket van Wormer zijn binnen de gehanteerde boordiepte niet aanwezig. Centraal in het plangebied werd de ligging van een historische dijk of weg vermoed. Tijdens het booronderzoek zijn mogelijk restanten hiervan aangetroffen in boring 7 (fase 2 van het plangebied). De betreffende laag is aanwezig tussen 90-110 cm -Mv (1 tot 0,8 m +NAP).

Ter plaatse van de verwachte ligging van de dijk/weg in fase 1 van het plangebied is de ondergrond verstoord door recente inrichtingswerkzaamheden en de aanleg van kabels en leidingen. Daarnaast wordt slechts een deel van de dijk/weg in de zuidoost hoek van fase 1 verwacht. Wat betreft fase 1 van het plangebied lijkt nader onderzoek naar de dijk/weg dan ook weinig zinvol.

Op basis van de resultaten van het onderzoek blijkt dat in een deel van fase 2 van het plangebied (mogelijk) archeologische resten bedreigd worden door de voorgenomen bodemingrepen.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xre-tvgh
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-ff-os0v
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:190411
Provenance
Creator Wink, K.
Publisher RAAP Archeologisch Adviesbureau BV
Contributor RAAP Archeologisch Adviesbureau BV
Publication Year 2020
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format .csv; .GeoJson
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (3.898 LON, 51.517 LAT); Netherlands