Marnixstraat 1a te Harderwijk

Op basis van het bureauonderzoek is voor het plangebied een gespecificeerde archeologische verwachting opgesteld, waarvan de essentie is weergegeven in onderstaande tabel.

Periode Verwachting Verwachte kenmerken vindplaats Diepteligging sporen laat-paleolithicum – mesolithicum middelhoog Bewoningssporen, tijdelijke kampementen: vuursteen artefacten, haardkuilen In de top van de podzolgrond eventueel afgedekt door een plaggendek neolithicum – vroege middeleeuwen middelhoog Nederzetting: cultuurlaag, fragmenten aardewerk, natuursteen, gebruiksvoorwerpen
late middeleeuwen – nieuwe tijd laag Onder de bouwvoor Tabel 2.1: Archeologische verwachting per periode.

Conclusie en aanbeveling Op basis van het verwachtingsmodel uit het bureauonderzoek wordt aan de hand van vigerende KNA en de Leidraad Inventariserend Veldonderzoek een karterend booronderzoek met een boordichtheid van ten minste 20 boringen per hectare aanbevolen. Hiermee is het onderzoek karterend voor zowel vuursteenvindplaatsen uit de steentijd als voor nederzettingsresten uit de latere perioden.

Opdrachtgever heeft aangegeven deze stap te willen overslaan en direct over te gaan tot een archeologisch begeleiding (AB) van de civieltechnische graafwerkzaamheden. Het archeologisch onderzoekstraject voorziet in deze keuzemogelijkheid.

Voorafgaande aan een AB dient Programma van Eisen (PvE) te worden opgesteld. De gemeente Harderwijk dient dit PvE te toetsen en te accorderen.

Met nadruk willen wij de opdrachtgever erop wijzen dat dit advies nog niet betekent dat al bodemverstorende activiteiten of daarop voorbereidende activiteiten kunnen worden ondernomen. De resultaten van dit onderzoek zullen namelijk eerst moeten worden beoordeeld door de bevoegde overheid (gemeente Harderwijk), die vervolgens een besluit neemt.

Besluit gemeente Harderwijk De aanbeveling uit het rapport, om het karterend booronderzoek over te slaan en direct over te gaan naar een Archeologische Begeleiding is niet overgenomen door de bevoegde overheid.

De gemeente stelt dat om een goed advies en ruimtelijke afweging te kunnen maken een karterend booronderzoek nodig is en daarom gaat de gemeente niet akkoord om het karterend booronderzoek over te slaan. De gemeente adviseert om het karterend booronderzoek uit voeren met een minimum van 10 boringen. Afhankelijk van de resultaten uit het booronderzoek kan een goede afweging worden gemaakt. Door zowel de gemeente als de ontwikkelaar.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xjd-p63j
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-0acb-6n
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:68229
Provenance
Creator Kremer, H.
Publisher Synthegra bv
Contributor Synthegra bv
Publication Year 2017
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf; PDF
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.632 LON, 52.342 LAT); Gelderland; Gemeente Harderwijk; Harderwijk; Marnixstraat 1a