Plangebied Witstoom ten westen van nr. 10 te Winterswijk, gemeente Winterswijk ; archeologisch vooronderzoek: een inventariserend veldonderzoek (verkennend en karterend booronderzoek) Plangebied Witstoom ten westen van nr. 10 te Winterswijk, gemeente Winterswijk ; archeologisch vooronderzoek: een inventariserend veldonderzoek (verkennend en karterend booronderzoek)

In opdracht van WAM & Van Duren heeft RAAP in maart 2019 een archeologisch vooronderzoek in de vorm van een inventariserend veldonderzoek (gecombineerd verkennend en karterend booronderzoek) uitgevoerd voor het plangebied Witstoom ten westen van nr. 10 te Winterswijk in de gemeente Winterswijk. Het onderzoek vond plaats in het kader van een omgevingsvergunning.

Op basis van de onderzoeksresultaten blijkt dat de bodem in het plangebied (voormalig fabrieksterrein) bestaat uit een (deels verstoord) esdek op dekzand met bodemvorming (B-, BC- en C-horizont). Circa de noordelijke helft en het centrale deel kent nog een intacte bodemopbouw. In de podzolbodem zijn archeologische indicatoren aanwezig: houtskoolspikkels en ?brokjes <0,5 cm en twee kleine fragmenten handgevormd aardewerk. Gezien de hoeveelheid en grootte van de indicatoren evenals de afwezigheid van een cultuurlaag, wordt vermoed dat indien daadwerkelijk een archeologische vindplaats aanwezig is, het plangebied in de periferie hiervan ligt. Deze bewering kan op b asis van een booronderzoek echter niet met zekerheid worden vastgesteld.

Geconcludeerd wordt dat op basis van de resultaten van het onderzoek (mogelijk) archeologische resten bedreigd worden door de voorgenomen bodemingrepen. Een vervolgonderzoek kan uitsluitsel geven of er daadwerkelijk een archeologische vindplaats aanwezig is binnen het plangebied. Dit vervolgonderzoek betreft een waarderend onderzoek en kan bestaan uit een proefsleuvenonderzoek (vervolgstap uit het proces van de Archeologische Monumentenzorg (AMZ). Dit onderzoek dient meer inzicht te geven in de aard, omvang, datering, diepteligging, gaafheid, conservering en waarde van de archeologische resten. Het is aan de bevoegde overheid te besluiten tot al tot al dan geen vervolgonderzoek, dit met inachtneming van het oppervlak van de intacte bodem binnen het plangebied, welke vrij minimaal is (circa 450 m2; waarbij er vanuit gegaan wordt dat het oosten van het plangebied, waar voormalige bebouwing heeft gestaan ook verstoord is tot in de C-horizont).

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-2ca-r7z7
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-7f-ep7e
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:341832
Provenance
Creator Porreij-Lyklema, T.E.
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor Gelderland; RAAP Archeologisch Adviesbureau
Publication Year 2024
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; DANS License; https://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format gml (.gml); pdf (application/pdf); gml bestand (geography markup language, geodata); xml bestand
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (6.719 LON, 51.976 LAT); Gelderland; Winterswijk; Winterswijk; Witstoom; 41E (kaartblad)