Drinkwatertransportleiding Vitens tussen Epe en Zutphen, gemeenten Epe, Apeldoorn, Voorst, Brummen en Zutphen

In opdracht van Vitens NV heeft RAAP tussen 19 augustus 2015 en 9 juni 2016 zes inventariserende veldonderzoeken en vier archeologische begeleidingen uitgevoerd in verband met de aanleg van een drinkwatertransportleiding van Vitens tussen Epe en Zutphen, in de gemeenten Epe, Apeldoorn, Voorst en Zutphen. De onderzoeksgebieden bestonden van noordwest naar zuidoost uit: Vlekkertsche Veld (IVO-P, gemeente Epe), Drostendijk, Terwoldseweg, Groote Woudhuis (IVO-P, gemeente Apeldoorn), Noord-Empe (IVO-P), Appense Dijk, Bolkhofsweg (AB), Hezeweg (IVO-P, gemeente Voorst), De Hoven en De Schouw (AB, gemeenten Brummen en Zutphen).

In de drie meest noordelijke onderzoeksgebieden (gemeenten Epe en Apeldoorn) zijn naast een sporenvlak zeefvakken aangelegd ten behoeve van een waardering van vuursteenvindplaatsen. In het onderzoeksgebied Vlekkertsche veld is een behoudenswaardige steentijdvindplaats uit het Mesolithicum t/m Neolithicum aanwezig. De exacte aard en datering zijn door het ontbreken van gidsartefacten onzeker. De resten zijn behouden door de waterleiding middels een gestuurde boring onder de vindplaats door aan te leggen. De onderzoeksgebieden Drostendijk en Terwoldseweg hebben sporadische archeologische resten opgeleverd die als niet behoudenswaardig zijn gewaardeerd. Het Groote Woudhuis in de gemeente Apeldoorn heeft resten opgeleverd van een naar het schijnt 19e-eeuws boerenerf met een mogelijk vroegere oorsprong (15e-18e eeuw).

De proefsleuvenonderzoeken in de gemeente Voorst (Noord Empe en Hezeweg) hebben verschillende resultaten opgeleverd. In eerstgenoemde onderzoeksgebied zijn alleen niet behoudenswaardige (sub)recente verkavelingssporen aangetroffen. Het gebied Hezeweg heeft naast vergelijkbare verkavelingssporen ook sporen opgeleverd die als behoudenswaardig zijn gewaardeerd. Het gaat om nederzettingssporen (kuilen) uit de Midden Bronstijd en de Vroege tot Late IJzertijd (en mogelijk Vroeg Romeinse tijd). Ook zijn er aanwijzingen dat er naast bewoningssporen resten van graven aanwezig (kunnen) zijn. Verder is een Duits loopgravenstelsel uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Van de twee begeleidingen in de gemeente Voorst bestond de eerste uit een doorsnede door de Appense Dijk. Dit deel van de Veluwsche Bandijk dateert in oorsprong uit de 15e eeuw. De begeleiding Bolkhofsweg heeft slechts enkele (ongedateerde) sporen opgeleverd van een historisch erf uit de 19e eeuw of eerder.

Bij de twee begeleidingen in de gemeenten Brummen en Zutphen (De Hoven en De Schouw) zijn spaarzaam archeologische resten gedocumenteerd: verkavelings-/perceelssloten uit de 19e en 20e eeuw. In het gebied De Schouw zijn in een (diep) begraven bouwvoor vondsten gedaan die mogelijk te relateren zijn aan het historische erf waarvan de bebouwing zich enkele tientallen meters ten noorden van het onderzoeksgebied bevond.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xjq-476d
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-j4-camb
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:78572
Provenance
Creator Pronk, E.C.
Publisher RAAP
Contributor Boer, R. den; RAAP
Publication Year 2018
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/rtf; application/pdf; application/msword; image/jpeg; .rtf; .pdf; .docx; .jpg; .mdb; .tab
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities