de LIVEstudie

SocioTherapeutische Leefmilieus (STLs) zijn leefomgevingen die speciaal zijn afgestemd op behoeften en zorgvragen van groepen bewoners in een verpleeghuis. In verschillende verpleeghuizen in Nederland zijn inmiddels STL’s geïmplementeerd. Omdat STLs practice based zijn, is er een actie-onderzoek met het acronym LIVE uitgevoerd naar de theoretische onderbouwing en verbetermogelijkheden van deze werkwijze. Er waren drie sub-studies: een literatuuronderzoek, een procesevaluatie en een haalbaarheidsstudie voor een eventuele effectstudie. In de eerste procesevaluatie is de kwaliteit van de methodiek STL’s beoordeeld, gebruikte implementatiestrategieën en randvoorwaardelijke factoren. In de tweede procesevaluatie stond de evaluatie centraal van de aangepaste aanpak, nadat de actie-onderzoek fasen OBSERVATIE, REFLECTIE, PLAN en ACTIE waren doorlopen. Voor de eerste procesevaluatie zijn gegevens verzameld met a) observaties; b) semi-gestructureerde interviews; en c) focusgroepen. In de tweede procesevaluatie zijn gegevens verzameld door middel van interviews. Het actieonderzoek is uitgevoerd bij twee zorgorganisatie, waar STL’s respectievelijk 11 en ruim 2 jaar waren geïmplementeerd bij aanvang van de studie. Geïncludeerd in de procesevaluatie zijn 11 STL’s, 34 bewoners/mantelzorgers en tevens 34 medewerkers. In de haalbaarheidsstudie is onderzocht hoe een eventuele studie naar de effecten van STL’s op bewoners en zorgmedewerkers opgezet zou kunnen worden. Er zijn zeven uitkomstmaten geselecteerd.

Voor bewoners: Ernst van dementie: GDS-FAST (proxy); Zorgbehoefte van persoon met dementie in een verpleeghuis: CANE (proxy); aanwezigheid van psychiatrische symptomen: NPI-Q (proxy); psychisch welbevinden, sociaal functioneren en Kwaliteit van Leven: TOPICS-MDS 2017 (zelfrapportage, waar nodig proxy); Informatie multimorbiditeit en functioneren (ADL): TOPICS-MDS 2017 (proxy); Demografische gegevens: TOPICS-MDS 2017 (proxy).

Voor medewerkers: Gevoel van competentie onder zorgmedewerkers in de dementiezorg (SCID). De praktische toepasbaarheid van de vragenlijsten is vervolgens beoordeeld door het uitvoeren van een eenmalige meting in 11 STLs verdeeld over de twee deelnemende zorgorganisaties. 18 bewoners en 37 medewerkers zijn geïncludeerd.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-2a6-z6aq
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-o4-gyx9
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:124397
Provenance
Creator Noordam, H.; Gerritsen, D.L.
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor Radboud University
Publication Year 2019
Rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess; DANS License; https://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf
OpenAccess false
Representation
Resource Type Dataset
Format por; pdf; spv; sav
Discipline Life Sciences; Medicine