Austerlitz, Franse kamp. Een legerkamp uit de Napoleontische tijd. Inventariserend veldonderzoek door middel van proefsleuven.

In opdracht van de gemeente Zeist heeft BAAC (onderzoeks- en adviesbureau voor Bouwhistorie, Archeologie, Architectuur- en Cultuurhistorie) van 16 tot 19 maart 2015 een inventariserend veldonderzoek door middel van proefsleuven uitgevoerd in het plangebied ‘Dorpsplan Austerlitz’ (toponiem het Franse Kamp) te Austerlitz, gemeente Zeist. Tijdens het onderzoek zijn 22 proefsleuven met een totale oppervlakte van 1950 m² onderzocht. De aanleiding voor het archeologisch onderzoek is de voorgenomen bouw van een woonwijk.

Uit voorgaand onderzoek was bekend dat het plangebied gelegen is ter hoogte van een Frans-Bataafs legerkamp. In het begin van de 19e eeuw bestond de omgeving van Austerlitz uit heidelandschap. Deze grote open heidevlakte, centraal gelegen in het midden van het land, was een geschikte locatie voor het Frans-Bataafse legerkamp met circa 18.000 manschappen. Het kamp ligt op een smeltwaterwaaier aan de voet van een stuwwal. Uit historische bronnen is bekend dat het terrein voorafgaand aan de bouw van het kamp werd afgevlakt. Ook binnen het onderzoeksgebied is vermoedelijk een stuifzandduin enigszins geëgaliseerd.

Tijdens het onderzoek zijn veel paalkuilen, kuilen en (tent)greppels aangetroffen. Door projectie van het aangetroffen greppelsysteem op een historische kaart van het legerkamp kunnen de verschillende zones binnen het kamp gelokaliseerd worden. Aangezien de kaart uit 1805 een momentopname is en omdat niet alle sporenclusters overeenkomen met deze kaart moet rekening worden gehouden met meerdere bouwfasen.

Tijdens het onderzoek is met name de bouwvoor uitgebreid doorzocht op (metaal)vondsten wat resulteerde in een grote hoeveelheid artefacten. Het vondstmateriaal dateert doorgaans uit het begin van de 19e eeuw waaronder veel regimentsknopen van het 11e regiment d’ infanterie de Ligne en de 104e demi-brigade d’ infanterie de Ligne. Uit de analyse van de diverse vondstspreidingskaarten kan worden afgeleid dat met name het uiterste noorden van het onderzoeksgebied, daar waar de tenten van de soldaten vermoedelijk gelokaliseerd moeten worden, opvallend vondstarm is. In deze zone zijn ook opmerkelijk weinig grondsporen aangetroffen. De meeste vondsten, waaronder kogels, knopen, munten en dergelijke, zijn aangetroffenter hoogte van de (veronderstelde) ligging van de waterputten, de keukens en de barakken. Richting het zuiden, waar de kapiteins en luitenants verbleven, nemen de vondstaantallen weer af.

Gesteld kan worden dat binnen het onderzoeksgebied de goed bewaarde resten van het Frans-Bataafse legerkamp uit het begin van de 19e eeuw aanwezig zijn. De vindplaats is gewaardeerd als behoudenswaardig

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zg8-r4sq
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-2b-37la
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:64502
Provenance
Creator Mooren, J.R.
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor Boer, E. de; Hendriksten, M.; Tolboom, M.; Venne, A.C. van de; BAAC bv; gemeente Zeist
Publication Year 2019
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf; image/jpeg; CSV
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.317 LON, 52.082 LAT); Dorpsplan (het Franse Kamp); Austerlitz; Gemeente Zeist; Provincie Utrecht