Bureauonderzoek en Inventariserend veldonderzoek d.m.v. boringen, Locatieschema S-2148 Koninginneweg 's-Graveland (gem. Wijdemeren)

In november 2015 heeft Antea Group in opdracht van de Gasunie een archeologisch onderzoek uitgevoerd aan de Koninginneweg nabij 88 te ‘s-Graveland, gemeente Wijdemeren.

Binnen het plangebied wordt locatieschema S-2148 van de Gasunie aangepast waarbij leidingen worden vervangen en een leiding wordt aangesloten op de leiding ’s-Graveland – Hilversum. Hierbij vinden graafwerkzaamheden plaats tot maximaal 2 m onder maaiveld over een oppervlakte van circa 170 m2. Het plangebied ligt in een zone waarbij op grond van de gemeentelijke regelgeving rekening moet worden gehouden met archeologie bij bodemingrepen vanaf 100 m2 en dieper dan 0,35 m onder maaiveld.

Op basis van het bureauonderzoek blijkt dat binnen het plangebied mogelijk archeologische resten uit de nieuwe tijd aanwezig kunnen zijn. Het betreffen sporen van ontginning, gebruik als tuin in de negentiende eeuw en begin twintigste-eeuwse bebouwing. De gespecificeerde archeologische verwachting is in het veld getoetst met een inventariserend veldonderzoek door middel van boringen (verkennende fase).

Uit het booronderzoek komt naar voren dat binnen het plangebied geen (intacte) bewoningsresten meer worden verwacht. Resten van de bebouwing rond 1900 bevinden zich ter plaatse van de huidige kabels en leidingen en het huidige Gasuniegebouw en zijn hierdoor niet meer intact of geheel weg. Bewoningssporen van vóór de ontginning worden evenmin verwacht, vooral vanwege het afgraven van het gebied. En hoewel binnen het plangebied deels een restant van de B-horizont is aangetroffen, is het plangebied in het verleden waarschijnlijk te nat geweest voor bewoning. In de boringen zijn evenmin aanwijzingen voor dekzandkopjes aangetroffen.

Voor de mogelijke overige resten (van ontginning, gebruik als tuin/weiland) geldt dat deze mogelijk in het plangebied nog aanwezig zijn. Sporen van ontginning en gebruik, zoals ontwaterings- of verkavelingsgreppels en indeling van tuin, hebben echter vooral informatiewaarde over de wijze van ontginning en gebruik wanneer zij over grotere oppervlakten kunnen worden opgegraven (denk aan het volgen van greppels, onderlinge samenhang van greppels of overzicht van indeling van plangebied als tuin). De te verstoren oppervlakte van onderhavig plangebied is beperkt (maximaal 170 m2) waardoor eventuele greppel- of slootstructuren niet zichtbaar zijn. De informatiewaarde van losse korte stukjes greppels of andere sporen met betrekking tot ontginning of gebruik van het plangebied is hierdoor zeer beperkt.

Een vervolgonderzoek in dit plangebied is dan ook niet gerechtvaardigd. Op basis van deze constateringen wordt geen vervolgonderzoek voor archeologie geadviseerd. Verder archeologisch onderzoek wordt niet noodzakelijk geacht. Het is aan de gemeente Wijdemeren om dit advies over te nemen of anders te beslissen middels een selectiebesluit.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-x4d-ym6s
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-t8v3-3x
Related Identifier https://doi.org/10.17026/dans-zgr-pfev
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:68231
Provenance
Creator Arkema, M.; Tolsma, J.
Publisher Antea Group
Contributor Antea Group
Publication Year 2017
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.120 LON, 52.247 LAT); Noord-Holland; Gemeente Wijdemeren; ‘s-Graveland; Koninginneweg