Eindrapportage proefsleuvenonderzoek (IVO-P) (4632.001) Oude IJsseldijk (ong.) te Apeldoorn

Resultaten Proefsleuvenonderzoek Samenvattend kan gesteld worden dat archeologische sporen zijn aangetroffen. Het betreft resten van een erf en ontginningsgreppels. De resten van het erf die zijn aangetroffen in het zuiden van werkput 4 behoren tot de bebouwing die op het erf Het grote Woudhuis heeft gestaan en opgetrokken is tussen 1822 en 1872. Voor de fundering is hergebruikt, gebroken baksteen toegepast, dat gedateerd wordt tussen 1600 en 1800. De bakstenenconstructie S27 had mogelijk een functie bij de perceelsindeling uit 1908. De ontginningsgreppel S4/8 is voor het eerst te zien op de kaart uit 1822 en is daarmee ouder dan de greppel S3/7/9 die voor het eerst op de kaart uit 1872 is te zien. Oudere sporen behorende tot een eventuele voorloper van de bebouwing uit het begin van de 19e eeuw zijn niet aangetroffen. Op basis van het historisch kaartmateriaal wordt oudere bebouwing ook niet expliciet verwacht. Bovendien bevinden de sporen zich in een relatief laag, nat deel van het landschap. Dergelijke natte gebieden werden in de regel pas laat ontgonnen en in agrarisch gebruik genomen. De afwezigheid van een dik plaggendek, wat meest duidt op een oude bouwlandgrond, wijst ook in de richting van een late in gebruik name van het terrein voor de landbouw. De datering van de sporen strookt voornamelijk met de datering van het aangetroffen vondstmateriaal, dat hoofdzakelijk dateert in de 18e tot 19e eeuw. Er zijn echter twee oudere fragmenten aardewerk aangetroffen. Eén fragment dateert in de 14e of 15e eeuw en één fragment dateert in de late 16e tot eerste helft 17e eeuw.

Tijdens eerder uitgevoerd proefsleuvenonderzoek ten zuiden van het huidige plangebied, in het kader van de drinkwatertransportleiding Epe-Zutphen, is in 2015 een deel van het erf Het Grote Woudhuis al nader onder¬zocht. Bij dit onderzoek zijn ook resten gevonden van een 19e-eeuws erf. De keramische vondsten bestaan uit gebruiksgoed als borden, kommen en kannen van roodbakkend aardewerk, steengoed, majolica en industrieel witbakkend aardewerk. Hoewel het merendeel van het gefragmenteerde materiaal stamt uit de periode 1700 tot 1850/1900, is een bodem van een enkele kan aanzienlijk ouder. De kan is afkomstig uit Siegburg en dateert uit de 15e eeuw. Omdat uit de bodemopbouw bleek dat weinig grond was opgebracht, leek het niet onaannemelijk dat het 19e-eeuwse boerenerf voorgangers in de directe nabijheid zou hebben gehad die, ondanks de verwachting dat het een 18e-eeuwse ontginning zou betreffen, mogelijk teruggaan tot de 15e eeuw. De mogelijkheid bestond dat dit oudere boerenerf zich ter plaatse van het huidige onderzoeksgebied zou bevinden. De resultaten van het onderhavige onderzoek hebben uitgewezen dat ook in dit onderzoeksgebied geen resten van een voorganger van het erf Het Grote Woudhuis is aangetroffen. Net als in het eerder uitgevoerde proefsleuvenonderzoek op het aanpalende terrein zijn ook nu twee oudere fragmenten aardewerk aangetroffen zonder archeologische sporen uit dezelfde periode. Zeer waarschijnlijk zijn deze fragmenten ten gevolge van bemesting en ploegwerkzaamheden in het plangebied terecht gekomen.

Op basis van eerder uitgevoerde onderzoeken uit de omgeving van het plangebied bestond tevens een verwachting voor de Steentijd. Tijdens onderhavig onderzoek zijn geen sporen en evenmin vondsten uit deze periode aangetroffen. Dit gegeven, gecombineerd met de aangetroffen jongere sporen waaronder een systeem van esgreppels en verstoringen, maken dat de verwachting op het aantreffen van een (gave) vindplaats uit de Steentijd naar laag kan worden bijgesteld.

Selectieadvies Volgens de waardering op KNA voorgeschreven wijze krijgt de site een lage waardering en is niet behoudenswaardig. Het selectieadvies is daarom dan ook om het plangebied vrij te geven voor verdere ontwikkeling en is vervolgonderzoek niet noodzakelijk. Het definitieve selectiebesluit zal worden genomen door de bevoegde overheid, de gemeente Apeldoorn.

Mochten tijdens de graafwerkzaamheden toch archeologische waarden worden aangetroffen (ouder dan 19e eeuw), dan dient hiervan melding te worden gemaakt conform artikel 5.10 van de Erfgoedwet uit juli 2016. Melding van archeologische waarden kan plaatsvinden bij het Ministerie van OCW (Infodesk van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, telefoonnummer 033-4217456), de gemeente Apeldoorn of de provincie Gelderland.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-23u-fgkn
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-9f-fkzw
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:78345
Provenance
Creator Kremer, H.
Publisher Econsultancy
Contributor Broeke, E.M. ten; Econsultancy
Publication Year 2018
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (6.039 LON, 52.198 LAT); Oude IJsseldijk (ong.); Apeldoorn; Gemeente Apeldoorn; Provincie Gelderland