Hollendewagenweg 14 te Werkhoven

Archeologische interpretatie veldonderzoek Aan het plangebied was een zeer lage verwachting toegekend voor zowel vuursteenvindplaatsen uit het laat paleolithicum tot en met het mesolithicum als voor nederzettingsresten uit de periode neolithicum tot en met de vroege bronstijd. Eventuele resten uit deze perioden zouden naar verwachting zijn geërodeerd door de stroomgordel van Houten. Tijdens het veldonderzoek zijn aan de basis van alle boringen beddingafzettingen van de stroomgordel van Houten aangetroffen. Dit bevestigt de zeer lage verwachting voor zowel vuursteenvindplaatsen uit het laat paleolithicum tot en met het mesolithicum als voor nederzettingsresten uit de periode neolithicum tot en met de vroege bronstijd.

Aan het plangebied was op grond van het bureauonderzoek een hoge verwachting toegekend voor de periode late bronstijd tot en met de vroege middeleeuwen. Resten uit deze periode werden verwacht in en op de afzettingen van de stroomgordel van Houten. Tijdens het veldonderzoek zijn er geen archeologische indicatoren aangetroffen die wijzen op de aanwezigheid van een vindplaats uit deze periode. Ook is er geen cultuurlaag aangetroffen. Op grond van de resultaten van het veldonderzoek kan de hoge archeologische verwachting voor de periode late bronstijd tot en met de vroege middeleeuwen naar laag worden bijgesteld. Aan het plangebied was een middelhoge verwachting toegekend voor resten uit de late middeleeuwen en de nieuwe tijd. Resten uit deze periode werden verwacht vanaf het maaiveld. Tijdens het veldonderzoek is gebleken dat de bovenste 40 à 70 cm van de ondergrond binnen het plangebied is geroerd. Deze verstoringen zijn toe te schrijven als het vroegere gebruik van het plangebied als boomgaard, de bouw van de stal die direct naast het plangebied staat en het recente gebruik van het plangebied als erf/opslagplaats. Op historisch kaartmateriaal is het plangebied steeds onbebouwd. De middelhoge verwachting voor de late middeleeuwen en de nieuwe tijd kan naar laag worden bijgesteld.

Conclusie en aanbeveling Op grond van de resultaten van het onderzoek wordt voor het plangebied geen vervolgonderzoek geadviseerd.

Met nadruk willen wij de opdrachtgever erop wijzen dat dit advies nog niet betekent dat al bodemverstorende activiteiten of daarop voorbereidende activiteiten kunnen worden ondernomen. De resultaten van dit onderzoek zullen namelijk eerst moeten worden beoordeeld door de bevoegde overheid (gemeente Bunnik), die vervolgens een besluit neemt.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-2cx-rjf9
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-sf8y-sp
Related Identifier https://doi.org/10.17026/dans-z6v-x3q2
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:67356
Provenance
Creator Kremer, H.
Publisher Synthegra bv
Contributor Synthegra bv
Publication Year 2016
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.241 LON, 52.002 LAT); Hollendewagenweg 14; Werkhoven; Gemeente Bunnik; provincie Utrecht