Haren, Hoornsedijk (Gemeente Haren, Gr.)

Door De Steekproef is een Archeologisch Bureauonderzoek en Inventariserend Veldonderzoek (IVO‑O) uitgevoerd voor een plangebied aan de Hoornsedijk te Haren, gemeente Haren, provincie Groningen. Het plangebied is 7,9 hectare groot en het onderzoeksgebied valt hier binnen, in een tracé van circa 200 meter. De aanleiding voor het onderzoek zijn geplande werkzaamheden aan het Molenpad en het gebied tussen het Molenpad en het Hoornsediep. Deze werkzaamheden bestaan uit het graven van twee nieuw sloten (zie Figuur 3). Op basis van het bureauonderzoek konden sporen uit de steentijd worden verwacht in de top van het pleistocene zand onder de veen en kleilagen en (ophogings)lagen uit de middeleeuwen. Door de afdekkende klei- en veenlaag kunnen sporen van prehistorische activiteiten op het diepere niveau, in de top van het pleistocene zand goed bewaard zijn gebleven. De conserveringsomstandigheden in de bodem voor organische materialen zoals bijvoorbeeld hout, bot zijn dan ook goed. Echter, de bodem is in het onderzoeksgebied vanaf 5500 vC tot aan de turfwinning in de 18e eeuw doorgaans zeer nat geweest en was het gebied een drassig veenmoeras. Hierdoor was het gebied niet geschikt voor menselijke bewoning. In de bodem van het onderzoeksgebied zijn tijdens het booronderzoek geen sporen in de vorm van archeologische indicatoren en (ophogings)lagen uit de middeleeuwen gevonden. In de diepere ondergrond, op een diepte van -3,77 m NAP, bevindt zich het pleistocene dekzand. In de top van deze afzetting heeft bodemvorming plaatsgevonden en is een A-horizont beschreven, maar zijn geen indicatoren uit de prehistorie gevonden.

Advies door senior KNA-archeoloog / senior KNA-prospector drs. C.R.C. Schamp: In de bodem van het onderzoeksgebied zijn geen sporen in de vorm van archeologische indicatoren en (ophogings)lagen uit de middeleeuwen gevonden. In de diepere ondergrond, op een diepte van -3,77 m NAP, bevindt zich het pleistocene dekzand. In de top van deze afzetting heeft bodemvorming plaatsgevonden en is een A-horizont beschreven, maar zijn geen indicatoren uit de prehistorie gevonden. Op basis van de afwezigheid van cultuurlagen of van archeologische indicatoren en op basis van de (on-)geschikheid voor menselijke bewoning in het gebied achten wij de kans op archeologische waarden in het plangebied Haren, Hoornsedijk laag. Wij adviseren om geen nader archeologisch onderzoek te ondernemen en het terrein vrij te geven. Wel wijzen wij erop dat als bij het graafwerk ten behoeve van de nieuwe sloten onverhoopt toch archeologische grondsporen worden aangetroffen en/of vondsten worden gedaan, dat daarvan direct melding dient te worden gemaakt conform de Erfgoedwet 2015, artikel 5.10 & 5.11. Wij adviseren dit te doen bij de gemeente Haren.

Met betrekking tot de bevindingen van voorliggend onderzoek kan contact worden opgenomen met de gemeente Haren: Beleidsmedewerker Ruimtelijke Ordening: dhr. P.G. Teerhuis 050-5339925; p.g.teerhuis@haren.nl.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xn4-vj5a
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-da-y7jl
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:79482
Provenance
Creator Heul, J.S. van der
Publisher De Steekproef
Contributor Schamp, C.R.C.; De Steekproef
Publication Year 2018
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (6.577 LON, 53.175 LAT); Hoornsedijk; Haren; Gemeente Haren; Groningen