Veerstalblok naast 7, Gouderak, gemeente Ouderkerk: een bureauonderzoek.

In opdracht van Lawijn milieu-advies heeft Bureau voor Archeologie een bureauonderzoek uitgevoerd ten behoeve van nieuwbouw aan de Veerstalblok naast 7 te Gouderak.

Het onderzoek is uitgevoerd conform de richtlijnen van de KNA, protocol 4002. In het kader van het onderzoek zijn kaarten, databases en literatuur geraadpleegd, teneinde te komen tot een gespecificeerde archeologische verwachting van het gebied.

In het plangebied kunnen archeologische resten aanwezig zijn op twee niveaus. Het diepste niveau heeft verband met de aanwezigheid van afzettingen van (delen) van de Benschopse stroomgordel. De top van dit niveau bevindt zich op -6,5m t.o.v. N.A.P. Bij een actueel maaiveld dat op -1,6m t.o.v. N.A.P. ligt, betekent dat dit niveau ca. 5m diep ligt. Archeologische resten op dit niveau zijn van Mesolithische, Neolithische of Bronstijd ouderdom. Dergelijke archeologischeresten betreffen kampen van jager/verzamelaars of de eerste boeren in het gebied (Bronstijd). De vindplaatsen zijn mogelijk van omvang (enkele honderden vierkante meters of kleiner) en mede daardoor lastig op te sporen. Het betreffende niveau zal bij bouwwerkzaamheden zeer waarschijnlijk niet worden vergraven, maar mogelijk wel worden doorheid.

Het ondiepe niveau bevindt zich in de eerste meter onder de top van de profielkolom. Het betreft archeologische resten die samenhangen met de vormingvan afzettingen van de Hollandse IJssel (sinds de Romeinse tijd) en de ontginning van het gebied sinds de 11e eeuw. Archeologische resten zijn dus vanRomeinse of recentere ouderdom. Het betreft boerderijen met erven die van enkele honderden vierkante meters tot twee duizend vierkante meter groot kunnen zijn. Het archeologische resten manifesteren zich als een archeologischelaag waarbij indicatoren zoals fragmenten aardewerk, bot en houtskool zich bevindt in een matrix van de natuurlijk ondergrond. Naar verwachting zijn dat de zandige klei afzettingen van de Hollandse IJssel (oever of crevasse).

Als er nog archeologische waarden aanwezig zijn, zijn deze naar verwachting goed geconserveerd vanwege de hoge grondwaterstand. Door de bouw en sloopvan opstallen in het plangebied is een deel van de bovengrond mogelijk verstoord.

Om de aanwezigheid van archeologische waarden en de intactheid van het bodemprofiel vast te stellen moet een aanvullend booronderzoek worden uitgevoerd.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-z5b-6dcm
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-q130-2t
Related Identifier https://doi.org/10.17026/dans-xtf-8vvw
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:62284
Provenance
Creator Boer, A. de
Publisher Bureau voor Archeologie
Contributor Bureau voor Archeologie
Publication Year 2015
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (4.702 LON, 51.997 LAT); 38A; Veerstalblok naast 7; Gouderak; Ouderkerk; Zuid – Holland