Plangebied XL Businesspark Twente te Almelo, Onderzoeksterrein Erve Drijerink, Wolbes Landen 11

In opdracht van het Openbaar Lichaam Regionaal Bedrijventerrein Twente heeft BAAC bv op 29 en 30 januari 2015 een archeologische begeleiding uitgevoerd van de sloop beneden maaiveld van de boerderij op erve Drijerink aan de Wolbes Landen 11 te Almelo. Erve Drijerink wordt al in laatmiddeleeuwse bronnen genoemd en kent dus een lange geschiedenis. De aanleiding voor het archeologisch onderzoek was de ontwikkeling van het XL Businesspark Twente ten zuiden van Almelo, waarvoor de boerderij en het erf moesten wijken.

Op basis van archeologisch vooronderzoek werden binnen het onderzoeksterrein archeologische resten uit de volle en late middeleeuwen en nieuwe tijd verwacht, meer specifiek de resten van het historische erve Drijerink. De archeologische begeleiding was er op gericht om archeologische resten onder het huidige huis en erf te documenteren, die tevoorschijn zouden kunnen komen bij de sloop. Uiteindelijk is alleen de sloop van de boerderij archeologisch begeleid, omdat het omringende erf reeds afgegraven was tijdens een asbestsanering en hier geen graafwerkzaamheden meer plaats zouden vinden.

Tijdens de archeologische begeleiding zijn binnen de contouren van de gesloopte boerderij op drie plaatsen poeren aangetroffen (een grote veldkei, een brok Bentheimer zandsteen en een gemetselde poer), die kunnen worden toegeschreven aan de voorganger zoals die te zien is op kaartmateriaal vanaf het einde van de 18e eeuw. De rest van de sporen (muurwerk en kelder) stammen op basis van het gebruikte baksteen uit de 20e eeuw. Tijdens de archeologische begeleiding zijn geen grondsporen van een middeleeuwse voorganger gevonden.

Het heeft er alle schijn van dat de middeleeuwse voorganger gelegen was buiten de nu archeologisch onderzochte zone. Hierop wijst de mate van intactheid van de bodem onder de huidige boerderij: hier waren nog resten van de oorspronkelijke podzolbodem aanwezig, alsmede een zwart (jong) esdek. De aanwezigheid van dit jonge esdek heeft consequenties voor de datering van de voorganger van de huidige boerderij, omdat de vorming ervan vermoedelijk pas heeft plaatsgevonden na de late middeleeuwen en begin van de nieuwe tijd. De boerderij die op kaartmateriaal vanaf het einde van de 18e eeuw staat weergegeven is op basis hiervan waarschijnlijk in de 18e eeuw of misschien nog 17e eeuw gebouwd. Het is goed mogelijk dat het middeleeuwse Drijerink zich op de flank bevindt van het ten oosten van het huidige erf gelegen dekzandkopje.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zpq-9sgx
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-uek8-zb
Related Identifier https://doi.org/10.17026/dans-xcg-uaye
Related Identifier https://doi.org/10.17026/dans-xc3-9usz
Related Identifier https://doi.org/10.17026/dans-x8m-uhqq
Related Identifier https://doi.org/10.17026/dans-zg6-jn5e
Related Identifier https://doi.org/10.17026/dans-x4x-9p6t
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:61832
Provenance
Creator Tump, M
Publisher BAAC bv 's-Hertogenbosch
Contributor BAAC bv; Openbaar Lichaam Bedrijventerrein Twente
Publication Year 2015
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf; application/msword; image/jpeg; excel / xls
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (6.637 LON, 52.320 LAT); Erve Drijerink; Wolbes Landen 11; Almelo; Gemeente Almelo; Overijssel