Opgraving - variant archeologische begeleiding leidingverleggingen Zernike-terrein, Groningen

Antea Projectnummer: 431058

Antea Group heeft in de periode 25 januari tot en met 20 juli 2018 een archeologisch veldonderzoek (Opgraving, variant archeologische begeleiding) uitgevoerd op het Zerniketerrein te Groningen.

De te begeleiden ontgravingen waren conform het PVE opgedeeld in enkele langere delen die regelmatig geïnspecteerd zijn (werkputten 1 t/m 3 en 5 D), enkele kortere stukken die continu begeleid zijn (werkputten 5A t/m C en, 5E t/m G) en een locatie die door middel van de aanleg van vier smalle proefsleuven uitgebreider is gedocumenteerd (werkput 6). Laatstgenoemde locatie bevond zich op de plek van een middeleeuws kasteelterrein (onderdeel van AMK-terrein 11834).

Overal in het onderzoeksgebied is een opgebrachte zandige dan wel kleiige laag waargenomen waardoor het profiel in de onderliggende lagen op veel plekken verstoord zijn. Daaronder bevindt zich op sommige plekken een vegetatiehorizont, met daaronder een pakket knipklei. In werkput 2 is in de knipklei nog een tweede vegetatiehorizont aangetroffen, waaronder het pakket knipklei lijkt door te lopen. Ook in werkput 6B (P29) lijken (resten van) twee vegetatiehorizonten aanwezig te zijn. Door het verschil in maaiveldhoogte en onvolledigheid van de profielen is het niet goed mogelijk om de vegetatiehorizonten in de verschillende werkputten aan elkaar te koppelen.

Er is een klein aantal sporen aangetroffen. In werkput 6B (profiel 32) is vermoedelijk de insteek van de kasteelgracht aangesneden (S3). Daarnaast is in werkput 6A waarschijnlijk teruggestorte grond van de opgraving van het middeleeuws kasteelterrein aangesneden (S6). Deze grond lag als een los pakket op dikkere, compacte lagen met stukjes baksteen die vermoedelijk ook samenhangen met het kasteelterrein. Het kan hierbij gaan om demplagen van bijvoorbeeld kuilen of egalisatie van het terrein.

De uitgevoerde begeleiding diende om eventueel bij het graafwerk te verstoren archeologische resten te documenteren. Het uitgevoerde onderzoek betreft een opgraving, wat het einde betekent van de AMZ-cyclus (bijlage 2). Derhalve zijn er geen nadere adviezen of waarderingen te geven. Er zijn, buiten de reeds bekende archeologische waarden van het middeleeuwse kasteelterrein en de kasteelgracht geen nieuwe archeologische vindplaatsen aangetroffen waar in toekomstig onderzoek rekening mee dient te worden gehouden.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xxt-v8cc
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-i3-z9n8
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:159034
Provenance
Creator Fens, R.L.; Sibma, T. ORCID logo
Publisher Antea Group
Contributor Fens, R.L.; Sibma, T.; MA R.L. Fens (Antea Group Heerenveen); MA T. Sibma (Antea Group Heerenveen)
Publication Year 2020
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (6.527 LON, 53.250 LAT); Netherlands; Groningen; Zernike