Veghel, Foodpark Veghel Corridor/Corsica Meijerijstad, Veghel, Foodpark Veghel Corridor/Corsica

BAAC heeft in opdracht van de gemeente Meierijstad een proefsleuvenonderzoek en een opgraving uitgevoerd in het plangebied Foodpark Veghel Corridor/Corsica. Tijdens het proefsleuvenonderzoek zijn in totaal vier proefsleuven met een totale oppervlakte van 302 m2 onderzocht. Op basis van de eerste bevindingen hiervan heeft de gemeente besloten een doorstart te maken naar een opgraving. In het zuiden van het plangebied is er één opgravingsput van 1370 m2 aangelegd. De aanleiding voor het archeologische onderzoek is de voorgenomen realisatie van een bedrijventerrein.

Bij het proefsleuvenonderzoek zijn in het zuidoostelijke deel van het plangebied sporen en vondsten aangetroffen die in verband gebracht kunnen worden met het historische erf dat in het plangebied heeft gelegen. De sporen bevinden zich ter hoogte van de voormalige boerderij met bijbehorende schuur die zijn afgebeeld op de kadastrale minuut van 1811-1832. In het noordwestelijke deel van het plangebied bleek de bodem tot diep in de C-horizont verstoord. Deze verstoring is veroorzaakt door de sloop van stallen. Resten van de vindplaats zullen hier niet meer aanwezig zijn, eventuele waterputten uitgezonderd.

Bij de opgraving zijn verschillende onderdelen van het historische erf aangetroffen. Het erf bestond uit een woonhuis met een waterput en waarschijnlijk een stal of een schuur. Aan de zuidzijde liep een ondiepe sloot en aan de westzijde werd het erf begrensd door een brede sloot. Aan de overzijde van de sloot lag een hooiberg. Het erf is bewoond geweest van de 17e eeuw tot in de moderne tijd. Er zijn geen aanwijzingen dat de bewoning in het plangebied terug gaat tot in de middeleeuwen, zoals verondersteld wordt op basis van historische bronnen. Het plangebied beslaat alleen de locatie van het erf zoals bekend op de kadastrale minuut. Mogelijk zijn direct buiten het plangebied wel voorgangers van het erf aanwezig.

Deze rapportage omvat zowel het proefsleuvenonderzoek als de opgraving. Het bevat het definitieve selectieadvies van BAAC om de vindplaats te beschermen. Omdat behoud in situ niet mogelijk was heeft behoud ex situ plaatsgevonden en is de vindplaats opgegraven.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zz9-a67c
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-dw-rk6i
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:198211
Provenance
Creator Brouwer/ van der Mark, M.C/ R
Publisher BAAC
Contributor Noord-Brabant; BAAC BV
Publication Year 2021
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; DANS License; https://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format jpg/jpeg file; pdf portable document format; geography markup language; microsoft excel 97-2003-werkblad; zipfile
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.524 LON, 51.594 LAT); Noord-Brabant; Veghel; Veghel; Foodpark Veghel Corridor/Corsica; 51E (kaartblad)