Strabrechtse Heide, gemeenten Someren en Heeze-Leende RA2902_HEEST3_compleet

In opdracht van Waterschap De Dommel heeft RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V. een karterend veldonderzoek en een archeologische begeleiding uitgevoerd op de Strabrechtse Heide in de gemeenten Someren en Heeze-Leende. In het kader van de Archeologische MonumentenZorg was eerder al een bureauonderzoek uitgevoerd, later aangevuld met een Plan van Aanpak om te bepalen wat de invloed van de geplande ingrepen op de verwachte archeologie zou zijn en hoe verder met de archeologische resten omgegaan zou moeten worden. Uit het PvA is gebleken dat de geplande werkzaamheden plaatselijk overlappen met (verwachte) archeologische waarden. In de betreffende zones zijn de werken opgevolgd door archeologisch onderzoek. Het doel daarvan was het verkrijgen van inzicht in de archeologische resten die in het plangebied aanwezig zijn en in de fysieke kwaliteit daarvan.

Een oppervlaktekartering is uitgevoerd in geplagde zones. Daarnaast is een begeleiding uitgevoerd van het herstel van enkele beekmeanders. Bij de begeleiding zijn geen archeologische resten aangetroffen. Tijdens de oppervlaktekartering zijn echter 40 vindplaatsen ontdekt. Het gaat om 22 vindplaatsen met vuursteenvondsten uit de Steentijd, en 17 plekken met vondsten uit de Nieuwe tijd, 1 vindplaats met materiaal uit beide perioden. De archeologische indicatoren geven een goed beeld van de vindplaatsen. Duidelijk is dat twee groepen vindplaatsen aanwezig zijn: vindplaatsen uit de Steentijd en vindplaatsen uit de Nieuwe tijd. In beide gevallen gaat het vermoedelijk vooral om kleine vindplaatsen. De vindplaatsen uit de Steentijd bestaan uit losse vondsten of clusters van enkele vierkante meters, mogelijk tot ca. 25 m². De vindplaatsen uit de Nieuwe tijd bestaan ook uit losse vondsten of clusters van enkele vierkante meters. De bodemopbouw is grotendeels intact, wat betekent dat de vindplaatsen ook grotendeels intact (gaaf) zijn. Op beide groepen vindplaatsen kunnen grondsporen goed bewaard zijn. De conservering van de archeologische resten is verschillend. Met betrekking tot de Steentijdvindplaatsen is de conservering meestal gemiddeld: op het goed ontwaterde dekzand is alleen lithisch materiaal bewaard.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-x76-7g7g
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-vq-3m1q
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:340175
Provenance
Creator van Dijk, X.C.C.
Publisher RAAP
Contributor Noord-Brabant; RAAP Archeologisch Adviesbureau
Publication Year 2024
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; DANS License; https://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format pdf (application/pdf); geojson (.json); jpeg (.jpg, .jpeg); gml (.gml); txt (text/plain); xml bestand; jpg (image/jpeg); gml bestand (geography markup language, geodata); xml schema (xml schema definition)
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.641 LON, 51.386 LAT); Noord-Brabant; Someren; Someren; Strabrechtse Heide; 51H (kaartblad)