Archeologische begeleiding gasleidingtracé Lalleweer, gemeente Delfzijl

In de periode tussen 25 februari 2016 en 22 april 2016 heeft Antea Group een archeologische begeleiding uitgevoerd. De oude gasleiding wordt verwijderd waarna een nieuwe 110 mm-gasleiding wordt aangelegd. De ingrepen zullen plaatsvinden tussen de NAM-locatie aan het Termunterzijldiep, de Warvenweg, de weg Lalleweer, het bosperceel en natuurgebied Termunterzijldiep, en de Zomerdijk. In totaal betreft het plangebied een tracé van ongeveer 4 km.

Er is in zes zones (1-6) langs het gasleidingtracé een archeologische begeleiding van de aanleg van een nieuwe gasleiding uitgevoerd. Er zijn in totaal 74 profielen gedocumenteerd. In zone 1 zijn naast AMK-terrein 6994 op twee locaties intacte wierdelagen aangetroffen. Het wierdepakket ligt over een lengte van ongeveer 20 m langs de zuidoostrand van het AMK-terrein. In de sleuf is de rand van de wierde zichtbaar. Vermoedelijk vormt het de oostelijke rand van de wierde. Ten zuiden van het AMK-terrein is over een lengte van 7 m eveneens een wierdepakket aanwezig. Voor het grootste deel van het deel van het tracé dat aan de AMK-terreinen grenst is geen wierdelaag aangetroffen. Het wierdepakket bestaat uit een bouwvoor van ongeveer 30 cm of een restant ervan. Hieronder liggen intacte wierdelagen van 30 – 40 cm dikte. Deze bestaan uit plaggen van blauwgrijze en bruingrijze klei. In het wierdepakket zijn geen fosfaathoudende lagen aangetroffen. Daarnaast zijn ook geen aardewerk, dierlijk botmateriaal, sporen of structuren gevonden die doorgaans in grote hoeveelheden in wierdelagen aanwezig zijn. Omdat er geen vondsten zijn aangetroffen is geen datering te geven. Op het AHN is duidelijk sprake van twee verhogingen. Dit wijst erop dat het twee losse huiswierden zijn die niet aaneengegroeid zijn. Alleen omdat op de Archeologische Monumenten Kaart perceelgrenzen zijn gebruikt lijkt het alsof de twee aaneen zijn gegroeid.

In zone 2 is conform de verwachting een dijk aangetroffen. Er is bij gebrek aan dateerbaar materiaal geen datering aan de aanleg van de dijk te geven.

Er is in alle zones een circa 5 cm dikke zwarte band aangetroffen. Deze band bestaat meerdere dunne laagjes. Normaliter wordt deze band als vegetatieband bestempeld. De band vertoont echter grote gelijkenis met een drietal zwarte bandjes die bij opgravingen en booronderzoek op verschillende locaties in de gemeente Groningen zijn aangetroffen. Dit zijn brandlaagjes, veroorzaakt door het jaarlijks afbranden van de kwelder. Aangenomen wordt dat de in Lalleweer aangetroffen laag eveneens een brandhorizont is.

Het ophogingspakket langs het grootste deel van de Lalleweer is deel van het wegcunet dat tevens dient als dijklichaam. Het wegcunet zelf is getuige de aanwezigheid van recent puin van recente datum. Bij gebrek aan andere, dieper gelegen vondsten is een datering van het dijklichaam niet mogelijk.

De archeologische begeleiding is de laatste fase van onderzoek binnen de AMZ. Er zal dus geen vervolgonderzoek meer uitgevoerd (hoeven te) worden.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zd4-zb3f
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-79jf-ks
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:71046
Provenance
Creator Akkerman, E.N.; Tolsma, J.
Publisher Antea Group
Contributor Antea Group
Publication Year 2017
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf; PDF
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (7.017 LON, 53.289 LAT); plaats Lalleweer; gemeente Delfzijl; provincie Groningen