Bureauonderzoek en Inventariserend Veldonderzoek d.m.v. boringen. Resort Reestervallei IJhorst, gemeente Staphorst

N.B.: de onderhavige rapportage is, ondanks herhaalde attendering en navraag, (nog) niet voorgelegd aan en beoordeeld door de bevoegde overheid.

In de periode april-juni 2020 heeft Antea Group een bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen uitgevoerd met betrekking tot de voorgenomen realisatie van 81 recreatiebungalows en bijkomende bestemmingsplanwijzing ter plaatse van Veldhuisweg 4 te IJhorst, gemeente Staphorst.

Uit de bekende archeologische en landschappelijke gegevens blijkt dat de Reest gedurende de prehistorie als een verkeersader heeft gefungeerd. Sporen van bewoning uit het mesolithicum, neolithicum en bronstijd zijn bekend uit de benedenloop van de Reest en geen archeologische bewoningsresten zijn bekend in de omgeving van het plangebied. De omgeving van het plangebied bestond in de prehistorie uit een enorme dekzandvlakte die, afgezien van de Reest, geen bekende (of historische bewaard gebleven) afwaterende beken bezat. De afwezigheid van archeologische bewoningsresten en de geomorfologische situatie in de vorm van een dekzandvlakte zullen het gebied in de prehistorie onaantrekkelijk hebben gemaakt voor bewoning. Het gebied werd, via de Reest, echter wel bezocht. Hierop duidt de vondst van een Flint-Rechteckbeile. Dit type vondst is typerend voor een ‘depotvondst’ of rituele offerande in een over het algemeen nat gebied. Dit duidt er indirect op dat ondanks de moerige podzolgronden, het gebied in het midden-neolithicum al erg vernat was.

Tijdens het veldonderzoek is in het plangebied een bodemprofiel aangetroffen dat, waar intact, te karakteriseren is als een overstoven moerige podzol. De landschappelijke vorming hiervan bestaat uit een dekzandsituatie met een relatief slechte ontwatering (dekzandvlakte) waarin humusrijke vegetatie (heide) kon leiden tot een goed ontwikkelde podzolprofielen (hydropodzolen). In deze situatie was sprake van periodiek hoog grondwater en het gebied was voldoende nat zodat zich op het dekzand een venige laag kon ontwikkelen. De venige laag is in de late middeleeuwen of nieuwe tijd overdekt met (jong) stuifzand. Het stuifzandlandschap, De Witte Bergen, is ontstaan door uitblazing van een grote kom ten westen van dit gebied. De exacte ouderdom van de uitblazingskom ten westen van het plangebied en daarmee van het stuifzand binnen het plangebied is niet bekend, maar ligt ergens in de late middeleeuwen tot nieuwe tijd. Daarnaast zijn er tijdens het veldonderzoek geen archeologische indicatoren aangetroffen.

Op grond van bovenstaande gegevens adviseren wij om het plangebied vrij te stellen van verder archeologisch onderzoek. Dit advies betreft een zogenaamd selectieadvies. Het is aan de bevoegde overheid dit rapport en de conclusies hierin te beoordelen en mede op grond hiervan tot een selectiebesluit te komen. Wij vragen opdrachtgever en bevoegde overheid om de auteur van dit rapport (Antea Group) op de hoogte te stellen van een eventuele beoordeling en/of het hierop genomen besluit. Hierop kan een eindversie van dit rapport worden opgesteld.

d.d. 03-03-2022: ondanks herhaalde attendering en navraag is de rapportage (nog) niet voorgelegd aan en beoordeeld door de bevoegde overheid.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zhd-fpju
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-rj-m9fr
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:238800
Provenance
Creator Fens, R.
Publisher Antea Group, Heerenveen
Contributor Fleuren, I.; Antea Group
Publication Year 2023
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/; http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (6.312 LON, 52.654 LAT); Netherlands; Provincie: Overijssel; Gemeente: Staphorst; Plaats: IJhorst