De Stert op die Nyendamme. De herontdekking van de middeleeuwse Lingedam achter Drumpt, gemeente Tiel

In opdracht van de gemeente Tiel heeft RAAP Archeologisch Adviesbureau op 30 januari en 26 februari 2013 een inventariserend veldonderzoek (karterende fase) uitgevoerd in verband met de plaatsing van een tijdelijke woonunit op Industrieweg 103 in de gemeente Tiel. Het onderzoeksgebied staat bekend als ‘De Start’. Het onderzoek bestond uit een waarneming in twee ontsluitingen en uit een booronderzoek. Het voornaamste doel van het booronderzoek was om de middeleeuwse vindplaats De Start te begrenzen en om gegevens te verzamelen over de diepteligging van de resten.

Tijdens het veldonderzoek zijn in het onderzoeksgebied de genoemde waarnemingen gedaan en zestien boringen gezet. Hierbij zijn aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van drie archeologische vindplaatsen: - Vindplaats 1 is een vondstlaag in een vermoedelijke geulvulling uit de IJzertijd of Romeinse tijd op 260 cm -Mv. De vondstlaag is in één boring waargenomen. - Vindplaats 2 is de moated site Huis ‘De Start’ uit de Late Middeleeuwen, ook wel het ‘Drostenhuys’ genoemd. De globale begrenzing is bepaald en de zuidelijke gracht gelokaliseerd. Uit de boringen blijkt dat een intact pakket vondstlagen in ieder geval tussen 60 en 100 cm -Mv ligt. De hoofdgebouwen die bekend zijn van 19e-eeuwse kaarten waren alle gesitueerd op de plaats van de huidige Industrieweg. Het is daarom mogelijk dat het laat-middeleeuwse huis deels verstoord is geraakt toen die weg werd aangelegd in de jaren 80 van de 20e eeuw. - Vindplaats 3 is een laat-middeleeuwse rivierdam die haaks op het Lingedal ligt. Op het oostelijke uiteinde hiervan ligt de moated site. Het blijkt te gaan om de uit historische bronnen bekende, maar nooit eerder gelokaliseerde ‘Nyendamme’ achter Drumpt. Het damlichaam blijkt nog grotendeels intact in het terrein te liggen en is feitelijk goed zichtbaar. Het strekt zich uit van de Rijsakkerweg aan de overzijde van de Dode Linge tot aan de huidige Industrieweg. De afmetingen zijn circa 400 bij 75 m. De hoogte is nog circa 1 m. Uit de boringen blijkt dat de opgebrachte laag circa 1,2 m dik is en dat aan weerszijden van de dam sloten lagen.

De zichtbare resten van de Nyendamme, in combinatie met de resten van het Huis ‘De Start’ in de tegenwoordige landschappelijke setting van het Lingedal verdienen mogelijk de status van beschermd monument. Zeker is dat het in deze vorm om een zeldzaam, wellicht uniek fenomeen gaat.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xvj-y378
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-6chu-vw
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:60359
Provenance
Creator Verhelst, E.M.P.; Flokstra, L.M.
Publisher RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V.
Contributor RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V.
Publication Year 2015
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/msword; dbase/dbf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.426 LON, 51.907 LAT); 39D; De Start; Tiel; Tiel; Gelderland