Eindrapportage archeologisch booronderzoek (9316.002) Haneman 3 te Winssen

Resultaten inventariserend veldonderzoek Uit de resultaten van het inventariserend veldonderzoek (IVO, gecombineerd verkennende en karterende fase) blijkt dat het gehele plangebied in de oeverzone van de Waal ligt, maar een groot deel van het pakket oeverafzettingen is door moderne ingrepen aangetast/verstoord, tot minimaal 75 en maximaal 150 cm -mv, gemiddeld tot 110 cm -mv. De oeverafzettingen lopen door tot een diepte van gemiddeld 190 cm -mv. Voor de komst van de Waal heeft het plangebied voor een langere periode een ligging gehad in een komgebied, waarbij komklei werd gesedimenteerd. In het pakket komklei, tussen gemiddeld 190 en 250 cm -mv, komt een laklaag/vegetatiehorizont (Ab-horizont) voor en geeft aan dat er sprake is geweest van een periode van non-sedimentatie/zeer beperkte sedimentatie. De vrij zware textuur en kalkloosheid is een aanwijzingen dat dit oude loopniveau heeft bestaan in een gebied dat relatief nat/drassig was, vermoedelijk ergens in de periode van de Bronstijd. Tijdens het Laat-Glaciaal en Vroeg-Holoceen had het plangebied waarschijnlijk een ligging binnen een terrasopduiking (zeer grindrijk, grof zand) van het Laagterras uit het Midden-Weichselien en afgedekt is met Laatglaciale en Vroeg-Holocene Laag van Wijchen (stugge, matig zandige klei), maar duidelijke aanwijzingen dat het plangebied in deze perioden beduidend hoger lag en daarmee een geschiktere locatie vormde voor tijdelijke bewoning (nomadisch bestaan van Jagers-Verzamelaars), zijn niet aangetroffen.

Het antropogeen materiaal in het geroerde deel van de bodemopbouw betreft sloopafval, in de vorm van resten bouw-, betonpuin, baksteen en zelfs ijzerdraad. Dit in de grond verwerkte sloopafval fungeert ook deels als halfverhardingslaag. Waarschijnlijk is het sloopafval door de vorige eigenaar in de grond verwerkt, wat veelvuldig voorkomt bij agrarische erven in het buitengebied. Het is niet archeologisch relevant. In de onverstoorde bodem zijn geen archeologische indicatoren aangetroffen.

Conclusie Op basis van de reeds forse/diepgaande bodemverstorende ingrepen en het verder ontbreken van archeologisch relevante indicatoren, kan worden geconcludeerd dat archeologische waarden niet aanwezig zullen zijn. Er zijn dus geen gevolgen voor de voorgenomen bodemingrepen. De gespecificeerde archeologische verwachting, zoals die is weergegeven tijdens het bureauonderzoek, wordt door het booronderzoek merendeels bevestigd voor wat betreft de landschappelijke ligging/paleogeografische ontwikkeling van het plangebied, echter niet voor wat betreft de middelhoge verwachting op het voorkomen van archeologische resten daterend uit de Steentijd en een hoge verwachting op het voorkomen van archeologische resten daterend vanaf de Late-IJzertijd. Deze verwachting voor kan dan ook worden bijgesteld naar geen verwachting.

Advies Op grond van het ontbreken van aanwijzingen voor de aanwezigheid van archeologische waarden, adviseert Econsultancy om, ten aanzien van de geplande bodemingrepen, in het kader van de Archeologische Monumentenzorg (AMZ), geen vervolgonderzoek te laten plaatsvinden. Er hebben reeds diepgaande bodemverstorende ingrepen plaats gevonden waardoor het potentiële archeologische vondst- als sporenniveau sterk is aangetast dan wel volledig verwijderd is in de oeverafzettingen van de Waal. In de onverstoorde bodemopbouw zijn in géén van de boringen verder archeologisch relevante indicatoren aangetroffen.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zap-f8eb
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-fi-laxa
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:181622
Provenance
Creator Broeke, E.M. ten
Publisher Econsultancy
Contributor Broeke, E.M. ten; ir. E.M. ten Broeke (Econsultancy)
Publication Year 2020
Rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess; License: http://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf; http://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf
OpenAccess false
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.700 LON, 51.885 LAT); Haneman 3; Winssen; Beuningen; Gelderland