Getuigen Verhalen, Oorlogsliefdekind, soldatenkinderen, interview 05

Geïnterviewde 05 is kind van een Nederlandse militair en een Indische moeder, verwekt tijdens de koloniale oorlog 1946-1949 in Indonesië. De geinterviewde en zijn tweelingbroer V. zijn geboren in Surabaya, Java. Het Oral History interview met hun biologische vader, Vader_NL_08, is te vinden bij Project Oorlogsliefdekind: de soldatenvaders. Als de tweeling, de geïnterviewde en V., wordt geboren, is hun moeder N. (meisjesnaam S.) getrouwd met ‘Pa NL_08’, een Nederlandse man. Na hen krijgen Vader_NL_08 en hun moeder nog een zoon. Wat de tweeling niet weet, is dat hun ‘biologische vader’ een Nederlandse militair is, die hun moeder maar heel kort heeft gekend rondom Oudjaar 1947.

In 1951 vertrekt het gezin naar Nederland. Als de tweeling ong. 7 jaar oud is, verlaat hun moeder hen en Vader_NL_08 voor een andere man. Vader_NL_08 voedt de jongens op, deels in Nieuw-Guinea, en later in Nederland. Vader_NL_08 hertrouwt en er komen nog twee (half)broertjes. Het enige dat de tweeling merkt van hun afkomst, is dat zij als twee blonde kinderen wel erg van Vader_NL_08 en hun jongere broertje(s) verschillen. Maar ze vragen er nooit naar. In 1961 blijft het gezin definitief in Nederland, waar ook de moeder van de jongens inmiddels woont. De jongens waren hun moeder wel regelmatig blijven zien en besluiten op hun 16e jaar om weer bij haar en haar nieuwe echtgenoot te gaan wonen.

Pas als de geïnterviewde in 1996 een ernstig auto-ongeluk krijgt en zijn medische geschiedenis nodig is, komt aan het licht dat de geïnterviewde en V. en hun Vader_NL_08 geen bloedverwanten zijn. Zijn jongere broertje vertelt hen dat. Deze weet het al heel lang, maar heeft er nooit over gerept. De geïnterviewde en V. zijn dan dus al 49 jaar oud. Via het televisieprogramma Spoorloos gaan ze op zoek naar hun biologische vader Vader_NL_08, en al spoedig vinden zij elkaar. Sindsdien hebben de tweelingbroers een goed contact met hun biologische vader en diens vrouw en dochter. Op het moment van het interview leven zowel moeder N. als Vader_NL_08 nog. Met hun moeder noch met Vader_NL_08 heeft de geinterviewde het onderwerp ooit uitgebreid besproken.

Projectbeschrijving ‘Oorlogsliefdekind’: Tijdens de dekolonisatie-oorlog met Indonesië onderhielden Nederlandse militairen contacten met de lokale bevolking, en dus ook met Indonesische meisjes. Regelmatig werden, vaak onbedoeld, uit deze verhoudingen kinderen geboren. Na de onafhankelijkheidsoverdracht in 1949 keerden de troepen terug naar huis. Een onbekend aantal Nederlands-Indonesische kinderen bleef achter bij hun moeder in het nieuwe Indonesië.

Voor het project Oorlogsliefdekind zijn 18 Oral History interviews met vaders, moeders en de betreffende kinderen gedeponeerd bij DANS. De datasets van deze geïnterviewden bestaan uit audiovisuele interview opnames, de bijbehorende transcripties en eventueel aanvullende data zoals brieven, persoonlijke en officiële documenten, foto's en persoonlijk filmmateriaal van de geïnterviewde. Zie voor meer informatie de link naar de volledige projectbeschrijving met alle bijbehorende interviews verderop op deze pagina.

English summary: Oorlogsliefdekind (Warlovechild) is a crossmedia project that consists of oral history interviews, a website in Dutch, Indonesian and English (www.oorlogsliefdekind.nl & www.warlovechild.org) and several media productions in cooperation with the Dutch broadcasters NPS, VPRO and the Digital Channel. A documentary Tuan Papa is produced for broadcast on Dutch and Indonesian television.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-25c-mzdf
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-pp3-136
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:41572
Provenance
Creator Stichting Oorlogsliefdekind © - Hellwig, Jean / Wietsma, Annegriet
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor Annegriet Wietsma; Stef Scagliola; Jean Hellwig
Publication Year 2011
Rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess; DANS License; https://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf
OpenAccess false
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format text/MS Word; video/MPEG4
Discipline History; Humanities
Spatial Coverage Nederland / The Netherlands; Indonesië / Indonesia; Nederlands Indië / Dutch Indies